Ridley demarreert met vuilwerende coating

Onder de merknaam Ridley Bikes maakt het Limburgse Race Productions sport- en competitiefietsen van wereldklasse. Het bedrijf scheert vooral hoge toppen in het veldrijden: zeven wereldkampioenen waaronder Zdenek Štybar en Bart Wellens pakten de afgelopen elf jaar goud met hun Ridley-fiets. Met de titel van ‘meest innovatieve Vlaamse bedrijf van 2012’ op zak blijft Ridley continu inzetten op innoveren. Recent nog ontwikkelde het samen met Sirris een coating waardoor alle modder meteen weer van de crossfietsen glijdt.

De uitdaging: de snelste crossfiets ter wereld

Met het motto ‘vertrek van het beste en maak het beter’ wil Ridley de Ferrari onder de competitiefietsen bouwen. De constructeur zweert dan ook bij innovatie. Met een doordachte aerodynamica en optimale framestructuur wil het bedrijf zijn technologisch leiderschap wereldwijd versterken. Hoe kan een coating helpen in die wedren? 

De oplossing: een vuilwerende coating

In haar Smart Coating Lab ontwikkelde Sirris samen met Ridley een superhydrofobe deklaag die via thermische uitharding of uitharding op kamertemperatuur kan worden aangebracht. Die hoogwaardige coating maakt de crossfietsen ‘slimmer’, zonder dat het bedrijf een volledig nieuw product hoeft te ontwikkelen. 

De superhydrofobe coating stoot alle modder van de fiets, waardoor de renner minder ballast heeft tijdens de rit en sneller is. De verklaring is te zoeken in het lotuseffect: de bladeren van de Indische lotusplant stoten waterdruppels af en die nemen onderweg alle vuil en modder mee. De nieuwe coating bootst dit zelfreinigende effect na met zijn easy-to-clean functie. Je kan de deklaag van zadel tot wiel sprayen, waardoor alle onderdelen vuilafstotend worden. 

Het resultaat: kennisdelen geeft Ridley een wiel voorsprong

De kennisdeling met Sirris werkte tijds- en kostenbesparend. Ze bood Ridley een duidelijk zicht op de nieuwe mogelijkheden met de hydrofobe coatings en met welke technologie die aan te brengen. Ridley kan de beschermende coating onmiddellijk implementeren en optimaliseren, wat volledig past bij het quick responsive manufacturing-principe van het bedrijf. 

De superhydrofobe en modderafstotende coating maakt van de Ridley-fietsen een beter, concurrentiëler product. Bijkomende en niet onbelangrijke meerwaarde: de sponsors blijven de wedstrijd lang goed zichtbaar én de eindgebruiker kan de coating na het gebruik makkelijk opnieuw aanbrengen. Om al die redenen biedt de coating Ridley een wiel voorsprong tegenover de concurrentie en wordt het marktpotentieel bij aanvang geschat op 15 à 20% van het aantal gebouwde fietsen. 

Tags: