RecycleLED verenigt design en eco-innovatie in verlichtingsproducten

Bij de ontwikkeling van een armatuur duiken tijdens het ontwerpproces vaak vragen op. Om het aantal vragen te verminderen en om te weten welke richting te kiezen om een oplossing te vinden, wanneer twee aspecten met elkaar in conflict komen, is het heel belangrijk je strategie en het businessmodel van je product te definiëren. Het RecycleLED-initiatief toont hoe.

Wie een armatuur creëert, stelt zich tijdens het proces een aantal vragen, zoals "Wat zijn de noden van onze klanten?" en "Welke toegevoegde waarde kunnen we onze klanten bieden?" Maar wanneer je kiest om van je creatie een eco-innovatie te maken, dan vermeerdert dat aantal vragen nog: "Kunnen we de hoeveelheid materialen verkleinen?" "Welk soort afval en welke emissies produceren we?" "Kunnen de materialen gerecycleerd worden?", "Is ons product groen genoeg?", ...

RecycleLED staat voor een gerecycleerd ledarmatuur. Het is het resultaat van een gezamenlijk R&D-project door de Spaanse verlichtingsfabrikant ONA en ADMEC, de Advanced Design and Manufacturing Engineering Centre van Nottingham Trent University.

Zorg om het milieu

Aan het woord Ana Blay, ontwerper bij ONA: “Om te beginnen wilden we in onze RecycleLED de focus leggen op twee aspecten waaraan de consumenten belang hechten en waarvan ze zich ten zeerste bewust zijn: het verlagen van energieverbruik en ook een zo laag mogelijke milieu-impact van de materialen door het gebruik van gerecycleerde materialen. Onze bedoeling was deze grote meerwaarde voor de klant aan ons product te geven en zo een win-winsituatie te creëren.”

“Daarom besloten we als belangrijkste materiaal gerecycleerd polyethyleentereftalaat (pet) in te zetten. Dit is de kunststof die gebruikt wordt voor water- en frisdrankflessen.  Gezien de schrale lichttransmissie van dit materiaal, moesten we het gebruik beperken tot de behuizing van ons ledsysteem. Een bijkomende ontwerpregel waarmee we rekening gehouden hebben, is het labelen en de identificatie van de materialen, zodat bij productafdanking de materialen kunnen gesorteerd worden voor recyclage."

Ontworpen voor demontage

"Een tweede ontwerpdoelstelling was het maken van een armatuur dat makkelijk te demonteren is. Dit door gebruik te maken van eenvoudig gereedschap, om toegang mogelijk te maken tot de componenten voor herstelling en vervanging, en zo de levensduur van het product te verlengen. Bovendien is gebruik gemaakt van snelsluitingen voor de  elektrische verbindingen en zijn de materiaaltypes tot een minimum beperkt en bovenal is het product bijzonder modulair. Ons ontwerp bestaat uit een reeks kubussen, vervaardigd uit gerecycleerd pet, die kunnen draaien op een stang, om de lichtrichting aan te passen aan de noden van de gebruiker. Het ontwerp laat de consument toe het aantal kubussen waaruit het armatuur bestaat zelf te kiezen.”

"Door in te zetten op modulariteit kan de klant eenvoudig en snel zijn armatuur samenstellen, instellen, aanpassen, uitbreiden en herstellen, om zo de levensduur te verlengen. Deze aanpak versterkt de klant-productrelatie, die bijdraagt tot de langere, effectieve levensduur."

De demontage: https://www.youtube.com/watch?v=LV2azjUCdyM

De auteur van dit artikel is Ana Blay, ontwerper voor ONA. Tijdens de workshop ‘How to truly eco-innovate in the lighting industry?’ op 11 februari levert zij een bijdrage aan de presentatie 'Eco-innovation process at Etap and Ona’.