Punch Powertrain investeert in productie en mensen

Sinds 4 februari telt België zeven fabrieken van de toekomst meer: Biobakkerij De Trog, E.D.&A., JTEKT Torsen Europe, Ontex, Punch Powertrain, TE Connectivity en Van Hoecke NV werden voor hun inspanningen beloond met dit label. Deze bedrijven investeerden de voorbije jaren zodanig in state-of-the-art productietechnologie, digitalisering, sociale innovatie en ecologie dat ze vandaag tot de top behoren. We zetten deze opmerkelijke ondernemingen een voor een in de kijker.

Maar liefst zeven bedrijven hebben na een assessmentproces de status van ‘Fabriek van de Toekomst‘ bereikt. Hier kunt u kennismaken met winnend bedrijf Punch Powertrain, een voormalige dochter van DAF en vandaag de enige onafhankelijke ontwikkelaar en producent van automatische transmissiesystemen, met hoofdzetel in Sint-Truiden. Momenteel produceert de fabriek maandelijks een hoeveelheid producten die zes jaar geleden nog een volledig jaarvolume vormden. De output per directe werknemer is quasi verdubbeld, terwijl de uitval de laatste vijf jaren met een factor vijf gereduceerd werd. Met een globaal investeringsprogramma van 350 miljoen euro voor de komende vier jaren moet het huidige productievolume nog een keer meer dan verviervoudigd worden.

Punch maakt zich sterk als internationale speler in productontwikkelingen voor hybride en elektrische voertuigen. Kennis en innovatie in proces en productie zijn de kern van het duurzame businessmodel dat het bedrijf handhaaft voor zijn verankeringsstrategie in België: product- en procesontwikkeling, opstart van productie en productie van key-componenten gebeuren in België, eindassemblage van de transmissiesystemen in de eigen (Chinese) fabriek, in de buurt van de - hoofdzakelijk Aziatische - klanten. De onderneming kan bogen op een unieke kennis die moeilijk te kopiëren is, zelfs binnen de eigen organisatie.

Hoe Punch Powertrain tewerk gaat, kunt u in detail lezen op de website van Made Different.

In het kader van Made Different begeleiden Sirris en Agoria momenteel nog meer dan 200 andere bedrijven in hun transformatie naar Fabriek van de Toekomst. Deze bedrijven hebben momenteel één of meerdere transformaties lopen. Deze bedrijven zijn actief in een brede waaier van sectoren: technologische industrie, voeding, textiel, papier, farmaceutica, transport, chemie, leder, meubel, medisch, bouw, … Het gaat zowel om kmo’s (66 procent) als grote ondernemingen (34 procent), verspreid over alle Vlaamse provincies. Sirris en Agoria schatten dat er tegen 2018 ongeveer 50 bedrijven het label ‘Factory of the future’ zullen verwerven. Tijdens deze termijn willen ze bovendien 500 bedrijven bereiken en begeleiden bij het realiseren van een of meerdere transformaties (terwijl de 50 Factories of the Future in alle zeven transformaties excelleren).