Proterra opent zijn octrooienportefeuille

De start-up Proterra geeft zijn octrooien over het snel laden van elektrische voertuigen vrij zodat de markt sneller kan ontwikkelen.

Is het voor een bedrijf interessanter om 100 % in te nemen van een kleine nichemarkt of om de strijd aan te gaan met de concurrentie op een veel grotere markt? Sinds een drietal jaar zien we dat bedrijven de tweede optie kiezen en dat ze daarom een aantal van hun octrooien vrijgeven zodat een veelbelovende markt sneller kan groeien. Dat was het geval toen Tesla in 2014 technologie vrijgaf om autobatterijen op te laden, in 2014 met de brandstofbatterijen van Toyota en in 2015 met de uitrusting voor airconditioning van Daikin. 

Proterra is een Amerikaanse start-up die volledig elektrische bussen ontwikkelt. In juni 2016 had de firma al meer dan 206 bussen verkocht aan 26 vervoerders in Noord-Amerika. De technologie van Proterra is geschikt voor zware elektrische voertuigen zoals bussen of vrachtwagens die veel kilometers afleggen en een hoog verbruik hebben. Om een auto op te laden is een dergelijk vermogen niet nodig. Op het dak van het voertuig bevindt zich een enkel blad dat alle laadelektroden en alle onderdelen van het laadstation bevat die met dit blad in contact staan.

Om elektrisch vervoer sneller op grote schaal in te voeren, heeft Proterra eind juni 2016 aangekondigd zijn octrooien op snelle laadtechnologie vrij te geven. 

De firma wil zich concentreren op de ontwikkeling van de voertuigen zelf door andere ondernemingen vrije toegang te geven tot technologie die geen deel uitmaakt van zijn kernactiviteit of die van zijn klanten. Zo zou een bedrijf dat infrastructuur ontwikkelt om auto's op te laden de technologie kunnen overnemen om vrachtwagens of bussen op te laden. 

Door de octrooien vrij te geven zou een zekere terughoudendheid uit de wereld van dieselvoertuigen overwonnen kunnen worden waardoor de markt kan verbreden. Volgens Proterra is het beter 50 % in te nemen van de vervoermarkt dan 80 % van de nichemarkt van elektrische voertuigen. 

Bron

Zie ook 

Klik hier voor meer informatie over de IP-diensten van Sirris.

Tags: