Producenten van aluminium gietwerk vragende partij voor nieuwe normen

Een recente en representatieve enquête leert dat producenten van aluminium gietstukken twee noden aanbrengen: een gemeenschappelijke terminologie voor gietfouten en een correcte specificatie van het mechanische potentieel van de legeringen.

StaCast is een Europees project met als ambitieus doel een nieuwe geavanceerde norm ontwikkelen om de kwaliteit van aluminium gietstukken te specificeren. Concreet wil men twee CEN-technische rapporten introduceren die aspecten belichten die in de huidige normen niet aan bod komen:

  • classificatie van gietstukdefecten
  • mechanische eigenschappen van aluminium gietlegeringen

Om deze doelstellingen te realiseren werd eerst een enquête gehouden waaraan 60 gieterijen deelnamen, die samen ca. 12 procent van de Europese aluminiumgietproductie vertegenwoordigen. De meeste gieterijen komen uit de sector van het hogedrukgieten (69 procent), de rest zijn gieterijen die werken met gravitatiegieten of met coquillegieten onder lage druk. De legering EN AB 46000 (AlSi9Cu3Fe) is de meest gegoten legering (59 procent), gevolgd door EN AB 43400 (AlSi10MgFe) (38 procent). De deelnemende gieterijen leveren aan de automobielsector (84 procent), aan de mechanische sector (34 procent), elektronica (26 procent) en architectuur/design (10 procent). 54 procent van de gieterijen zijn kleine en middelgrote ondernemingen (jaarlijkse productie tot 3.000 ton), de andere zijn grote ondernemingen (waarvan 25 procent met een jaarlijkse productie boven 10.000 ton).

Lees meer op Techniline.