Precisiefrezen van hardmetaal in de praktijk

Op 27 november demonstreerde Diatool dat precisiefrezen in hardmetaal (cemented carbide) mogelijk is. Naast een live freesdemo op de precisiefreesmachine van Sirris werden tijdens een presentatie nog andere toepassingen en beschikbare gereedschapstypes voor de bewerking van dit werkstukmateriaal getoond.

Tijdens een geslaagde workshop, die plaatsvond in het Sirris Precision Manufacturing Lab in Diepenbeek, presenteerde Diatool gereedschappen voor het frezen, boren en tappen in hardmetaal. Deze technologieën kunnen voor bepaalde toepassingen een sneller en kostengunstiger alternatief zijn dan de gekende gangbare bewerkingstechnologieën (vonken, slijpen) in dit materiaal.

Frezen in hardmetaal wordt mogelijk gemaakt door de hardmetalen snijkanten te voorzien van een gepatenteerde en harde (9000HV) diamantcoating. Bijkomende eigenschap van de diamantcoating naast de hoge hardheid, is de zeer hoge adhesie met het hardmetalen substraat.

(Bron: Union Tool)

De belangrijkste factoren om van het frezen in hardmetaal een succes te maken zijn:

  • een stijve machine die hoge snijkrachten kan opvangen
  • een maximale rondloopnauwkeurigheid aan de tooltip
  • een minimale uitzetting van de spindel volgens de lengteas van de spil ten gevolge van temperatuurschommelingen
  • koeling van het verspaningsproces door middel van perslucht omdat dit de langste standtijd van het gereedschap geeft; alternatieven zijn olie-mist of oliesmering

Tijdens een freesdemo op de precisiefreesmachine van Sirris werd een torx-profiel gefreesd in de schacht van een hardmetalen gereedschap met hardheid 91,5 HRA.

(Bron: Union Tool)

Bij de meer dan 25 aanwezigen bleek er alvast interesse voor deze apparatuur. Enkele reacties:

“Het rechtstreeks frezen van een gesinterde vorm zou één productiestap kunnen uitschakelen”.

“Het frezen in hardmetaal biedt opportuniteiten in het aanbrengen van niet-slijpbare snijkantsgeometrieën in gereedschappen”.

Deze workshop vond plaats in kader van het IWT-onderzoeksproject 'Precision Manufacturing for new and better products'.