Precisiefrezen van een persmal

Om het design en structuren van nieuwe producten te ontwikkelen en te evalueren, schakelt een lidbedrijf van Sirris persmallen in. Dit om nadien de gewenste structuren in hun producten aan te brengen. Het evalueerde hiervoor een afnemend en opbouwend procedé.

De persmallen, waarvan het functionele bovenvlak is opgebouwd uit verschillende detailgeometrieën (zie figuur), kunnen via verschillende procedés worden verwezenlijkt: subtractief en additief. Het bedrijf heeft beide pistes bewandeld in het evaluatietraject.     

Subtractief

Voor het subtractieve procedé van de persmal, die bestaat uit een hooggelegeerde staalsoort, schakelde het bedrijf met succes de expertise van de precisiecel van Sirris in Diepenbeek in. Sirris beschikt in haar site in Diepenbeek immers over een hoogprecieze vijfassige freesmachine Fehlmann Versa P825 die toelaat om geometrieën tot op een nauwkeurigheid van 5 µm te frezen. Het ontwerp van de persmal bevatte details met zeer kleine radii, waarbij freesjes met een diameter tot 0,4 mm nodig waren. Om de gereedschapsslijtage te minimaliseren - bij miniatuurfreesjes een heikel punt - is een hoogprecieze en temperatuurstabiele freesmachine meer dan een must. Doordat de freesmachine in een geklimatiseerde ruimte staat opgesteld en kritische machinecomponenten beschikken over de nodige temperatuurcompensaties, wordt aan deze eis voldaan.

Heeft u een herkenbare uitdaging? Neem contact op en informeer u over onze mogelijkheden!

Tags: