PLA uit grondstoffen van de tweede generatie in de maak

Plantaardige producten die niet geschikt zijn voor menselijke consumptie, zoals schillen, maïsstengels, stro van graangewassen en houtschilfers - grondstoffen van de tweede generatie - kunnen gebruikt worden om er het bioplastische hars polymelkzuur (PLA) mee te maken.

Het Nederlandse voedingsconcern Corbion Purac is erin geslaagd hoogwaardig melkzuur te produceren uit alternatieve grondstoffen, waarmee PLA-hars kon worden vervaardigd. Vandaag worden grondstoffen van de eerste generatie, zoals industriële rietsuiker, suikerbiet, maïs en cassava gebruikt voor de productie van melkzuur. Deze hoog-efficiënte grondstoffen zijn een goede keuze voor de productie van melkzuur en PLA, maar gebruiken landbouwgrond die ook voor voedingsgewassen noodzakelijk is. Het zou voortaan dus nog efficiënter kunnen. Het gebruik van grondstoffen van de tweede generatie werd mogelijk door het fermentatieproces  van melkzuur aan te passen aan de specifieke eigenschappen van de biomassa. Deze grondstoffen kunnen in de toekomst een grote impact hebben op de biochemische en biokunststofindustrie.

Om PLA op basis van tweede-generatie grondstoffen volledig te commercialiseren en in commerciële hoeveelheden op de markt te brengen, is nog altijd aanzienlijk wat R&D vereist. Het bedrijf wil daarom een consortium oprichten om de marktintroductie te versnellen.