Overzicht Belgisch startup-ecosysteem gaat viraal

Recent postte Omar Mohout, expert bij de afdeling ICT van Sirris, een lijvig overzicht van het Belgische startup-ecosysteem anno 2014 op Bloovi, een platform dat alle actoren van de digitale sector verbindt. Dit artikel bleek een schot in de roos.

"België is de thuishaven van een bruisende, actieve en snelgroeiende startup scène. Startup Weekends, Hackathlons, Café Numériques, Meetups, Open Coffees, events en workshops zijn dagelijkse kost in elke uithoek van het land. Elke stad de titel waardig heeft een eigen acceleratieprogramma. Coworking ruimtes schieten als paddenstoelen uit de grond. Mentors allerhande bieden hun diensten aan. Er is zoveel aanbod dat het lijkt dat er meer ondersteunende activiteiten dan startups zijn. Terwijl het allemaal zou moeten draaien rond de goudzoekers (startups), niet de spadeverkopers (dienstverleners).
Is het allemaal peis en vree in Belgenland? Belange niet."
Zo begint het artikel van Omar.

Vinger aan de pols

Op minder dan een maand tijd werd de blogpost zo'n 22.000 keer gelezen en meer dan 1.200 gedeeld, waarmee het het meest gedeelde artikel ooit werd op Bloovi.

De resultaten en reacties zijn indrukwekkend, maar mogen allerminst verrassen, aangezien het artikel een goed en behoorlijk compleet beeld schetst van de snelgroeiende Belgische startup-scene. Het artikel geeft een algemene stand van zaken weer, analyseert de situatie vandaag, welke positie België inneemt in Europa en lijst de bedrijven op die al enige tot zelfs grote naam gemaakt hebben en initiatieven die startups begeleiden, aangevuld met info over het belang van ecosystemen, communities, co-working, ...

Auteur Omar Mohout toont met dit sterke artikel dat er heel wat kennis over en ervaring in de wereld van de startups bij Sirris zit. Tegelijk heeft de startup-scene er een compleet en actueel overzicht, met analyse van sterke punten en werkpunten bij.