Optimaal filteren van grote, dikwandige gietstukken

Het gebruik van keramische schuimfilters voor het filteren van vloeibaar staal en gietijzer is algemeen ingeburgerd in de gieterijwereld. De huidige methodes hebben echter beperkingen en kunnen leiden tot problemen bij het filteren van grote volumes vloeibaar metaal. Het gebruik van keramische filters onder een nieuwe vorm - cilindrische filters - biedt een antwoord op deze problemen.  

De steeds hogere kwaliteitseisen die aan gietstukken - en meer specifiek aan grote en dikwandige gietstukken - worden gesteld vereisen het gebruik van filters in het gietsysteem. In het verleden zijn verschillende soorten filters ontwikkeld, gaande van eenvoudige, rechthoekige kanaalfilters tot sponsachtige schuimfilters. Verschillende studies hebben aangetoond dat de keramische schuimfilters de meest effectieve filterstructuur hebben. 

Het gebruik van dergelijke filters in de traditionele ronde of rechthoekige vormen is algemeen ingeburgerd bij het gieten van vloeibare metalen. Aangezien de capaciteit van een filter wordt uitgedrukt in kilogram per oppervlakte-eenheid, verhogen de nodige filterafmetingen in functie van het te filteren gewicht. 

Lees meer op Techniline.

Tags: