Opleidingsreeks QRM Alpha Specialist, reprise wegens succes

Dit najaar start er opnieuw een reeks van de internationaal erkende opleiding tot QRM Alpha Specialist. De opleiding wordt opnieuw door Sirris georganiseerd in samenwerking met QRIS en zal plaatsvinden in Zwijnaarde en in Heverlee. De opleiding stelt u in staat zelfstandig een QRM-project te initiëren en de analysefase van een QRM-implementatie uit te voeren.

In tien sessies van elk een avond, gespreid over drie maanden, maken deelnemers kennis met de concepten, theorieën, principes en methoden die horen bij QRM (quick response manufacturing). Ook wordt ruim aandacht besteed aan de toepassing van QRM-principes en -technieken in de praktijk. Deelnemers leren onder andere via testimonials van mensen uit het bedrijfsleven wat het betekent om QRM in een organisatie te implementeren.

Lees hier over de ervaringen van deelnemers van de opleiding in het najaar van 2016.

Lees en leer uit het succesverhaal van deelnemers M-Design Production en Elaut

De onderwerpen van de tien sessies zijn:

  • Kracht van tijd - Introductie van QRM, de kracht van tijd, de noodzaak van flexibel reactietijddenken in een steeds sneller veranderende omgeving en een steeds meer eisende markt.
  • Job Mapping en MCT - Uitleg hoe 'Job Mapping' kan worden gebruikt bij QRM-implementaties en hoe een MCT (Manufacturing Critical Path Time) -diagram kan worden opgesteld.
  • Organisatiestructuur - Herstructurering  van een organisatie in cellulaire eenheden met minder en snellere overdrachten.
  • FTMS + QRM-cellen - Uitleg wat een FTMS (Focused Target Market Segment) is en de vorming van QRM-cellen voor het effectief implementeren van QRM.
  • Mens- en organisatieontwikkeling - Belang van mens- en organisatieontwikkeling zoals gedrag, attitude en mindset bij de invoering van QRM.
  • Systeemdynamica - Wachttijden door het volplannen van het ‘systeem’ en omgang met capaciteit.
  • Seriegrootte, omsteltijden - Inzicht in de gevolgen van grote series en hoe deze te verkleinen zijn.
  • Bedrijfsbrede aanpak - Belang van aanpak van processen in de hele organisatie, inclusief toeleveranciers.
  • Mens- en organisatieontwikkeling - Belang van mens- en organisatieontwikkeling zoals gedrag, attitude en mindset bij de invoering van QRM.
  • Lean manufacturing en QRM - Wat is Lean Manufacturing? Waar zijn lean en QRM complementair aan elkaar en waarin zitten de verschillen?

Effort en certificering

De deelnemers krijgen per bijeenkomst opdrachten die in de praktijk uitgevoerd worden. Op het einde van de opleiding kunt u aan een optioneel examen deelnemen. Op het einde van de opleiding kunt u de certificering QRM Alpha® Specialist bekomen, op voorwaarde dat minimum acht sessies werden bijgewoond, de opdrachten uitgevoerd en het examen met succes afgelegd.

Na de opleiding is de deelnemer theoretisch voldoende onderlegd om zelfstandig een QRM-project te initiëren en de analysefase van een QRM-implementatie uit te voeren. Bovendien is dit de opstap om aan de vervolgopleiding QRM Bèta® Specialist deel te mogen nemen.

Voor en door wie?

De opleiding richt zich specifiek op managers die binnen hun bedrijf met QRM aan de slag willen, facilitators van QRM-implementaties en externe adviseurs. De opleiding wordt verzorgd door de Belgische QRM-pioniers, waaronder Pascal Pollet van Sirris, en zal min of meer parallel plaatsvinden in Heverlee en Zwijnaarde. De trainers die de opleiding verzorgen bestaan uit enkele hard-skill-trainers en één soft-skill-trainer. De drie soft-skill-sessies gaan dieper in op de veranderaspecten, de rol van de leidinggevenden en de teamwerking bij een QRM-traject. 
Klik hier voor meer info over de docenten.

Interesse om meer te weten of deel te nemen? Neem een kijkje in onze agenda! Wees er snel bij, want het aantal plaatsen is beperkt!

Tags: