Opleiding in PED-richtlijn op maat van uw bedrijf

Dat u als fabrikant, importeur of distributeur de Richtlijn voor Drukapparatuur (2014/68/EU) grondig en volledig moet kennen, spreekt voor zich. Deze ook toepassen - met de geharmoniseerde norm EN 13445 als leidraad - blijkt niet altijd evident in de praktijk. Daarom organiseert Sirris sinds enkele jaren opleidingen, die sinds kort ook beschikbaar zijn op maat van uw bedrijf. We verduidelijken kort de mogelijkheden via een case.

De wet kennen is één ding, deze concreet toepassen in de eigen activiteit kan een aantal technische uitdagingen met zich brengen. Daarom organiseerde Sirris in het verleden al enkele keren intensieve masterclasses en workshops rond de Richtlijn voor Drukapparatuur (PED) met experts ter zake. U kunt nu ook via een volledig op maat gemaakte opleiding leren wat de richtlijn en de geharmoniseerde norm EN 13445 voor uw business (kunnen) betekenen.

Meer over het belang van de richtlijn leest u hier.

Maatwerk

Afhankelijk van de behoeftes van bedrijven richt Sirris opleidingen op maat in rond de PED-richtlijn en de geharmoniseerde norm EN 13445. Deze opleiding bestaat meestal uit verschillende lagen, zoals een algemeen inhoudelijk overzicht voor wie nieuw is in de materie of als opfrissing, tegenover een presentatie die dieper ingaat op de technische vereisten en de impact ervan op uw activiteiten. De opleiding maakt het voor bedrijven mogelijk de richtlijn via de norm in de praktijk om te zetten en dit op het vlak van materialen, ontwerp en fabricage van drukvaten. Bij deze opleidingen kunnen ook partners van Sirris betrokken worden, zoals bijvoorbeeld het Belgisch Instituut voor Lastechniek.

Hafibo is er klaar voor

Het West-Vlaamse Hafibo is een metaalverwerkend bedrijf dat totaaloplossingen aanbiedt voor plaatbewerking, constructiewerken en industriële buisleidingen. Het bedrijf wilde zich intensief toeleggen op de productie van drukvaten en deed hiervoor een beroep op de adviseurs van Sirris. Een uitgebreide, sterk interactieve cursus op maat van de onderneming werd georganiseerd.

De opleiding bestond uit twee grote delen, gericht naar twee verschillende afdelingen. Een eerste deel was voornamelijk gericht naar de verkoopafdeling en belichtte meer algemene vragen: Welke materialen zijn toegelaten? Wat is het verschil tussen ASME en EN13445? Welke impact heeft niet-destructief onderzoek op de kostprijs van mijn product? Welke elementen moeten er allemaal in een technisch dossier?

Het tweede deel was specifiek voor de technische afdeling en gaf dieper inzicht in de opbouw, sterktes en zwaktes van de norm EN13445: Welke informatie moet er op een materiaalcertificaat staan? Wat zijn de sturende parameters in mijn ontwerp? Welke vereisten zijn er op het gebied van fabricage en niet-destructief onderzoek?

Zo beschikt het bedrijf op verschillende niveaus over de nodige kennis voor een maximale graad aan autonomie.

Wilt u ook (veel) meer weten over de PED-richtlijn en geharmoniseerde norm in functie van uw bedrijf? Neem contact met ons op!

(Bron foto bovenaan @ Dreamstime)