Opleiding additive manufacturing op maat van VDAB

Speciaal voor de Vlaamse Dienst voor Beroepsopleiding en Arbeidsbemiddeling (VDAB) organiseerde de afdeling Additive Manufacturing van Sirris een 'light versie' van haar masterclass 'Design for Additive Manufacturing'. Dit op basis van ervaring opgebouwd tijdens de voorbije masterclasses en de brede kennis en infrastructuur die bij Sirris in Seraing te vinden is.

Op vraag van de VDAB zetten Sirris-experts Stijn Lambrechts en Simon Vermeir in het begin van deze zomer een 'light versie' van de 'Design for Additive Manufacturing Masterclass' op in de Sirris-site van Seraing. Op regelmatige basis dissemineert Sirris haar kennis rond AM naar bedrijven via masterclasses, ook in-house, op maat van de bedrijven.

Inhoud van de masterclass

Gedurende een sessie van één dag werd een groep van 45 deelnemers, bestaande uit VDAB instructeurs, designers en mechanici, ondergedompeld in de basics van 3D-printen. Na een introductie waarin de definitie van en de hype rond 3D-printen of additive manufacturing aan bod kwamen, volgde een interactieve sessie waarin aan de hand van een aantal voorbeelden uit de praktijk gezocht werd naar de drijfveren om producten te printen in plaats van via de conventionele processen te produceren.

Na een overzicht van de verschillende technologieën, gestaafd met een aantal sprekende voorbeelden, werd toegelicht met welke parameters je in het ontwerp van te printen producten moet rekening houden. Krist Mielnik, Engineer Precision Manufacturing bij Sirris, sloot af met een presentatie over de geprinte AMT Titastar boormachine, waarbij in het ontwerp een zo optimaal mogelijke nabewerking werd ingecalculeerd. Het event werd afgerond met een uitgebreid bezoek aan de infrastructuur voor additive manufacturing in Seraing.

"Helemaal up-to-date"

Wim Van de Moortel van VDAB kijkt terug op een geslaagde dag: "De opleiding gaf een overzicht en een realistisch beeld van de techniek van additive manufacturing. Vakbekwame sprekers bezorgden ons een gevarieerd programma met een goede mix van theorie en praktijk, aangevuld met een bezoek aan de labo's. Door deze opleidingsdag zijn we helemaal up-to-date met de principes en mogelijkheden van additive manufacturing als productietechnologie naast of in combinatie met de bestaande technologieën. In een volgende fase bekijken we hoe we competenties over additive manufacturing kunnen inbouwen in onze opleidingstrajecten."

Sirris kan bogen op meer dan 25 jaar ervaring in en een diepgaande kennis van additive-manufacturing-technologieën. Intussen is een vijfde masterclass 'Design for Additive Manufacturing' gepland voor het voorjaar van 2016 (driedaagse opleiding).

 

http://agentschapondernemen.be

 

http://www.nieuwindustrieelbeleid.be