Onzichtbare coating voor oldtimeronderdelen gezocht... en gevonden

Cebo Automotive ging met steun van Sirris op zoek naar een onzichtbare, beschermende coating voor motoronderdelen van oldtimers.

Cebo Automotive specialiseert zich in het herstellen van gegoten, lichtmetalen motoronderdelen van oldtimerwagens. Daarvoor boogt het West-Vlaamse bedrijf uit Ingelmunster onder meer op een zelf ontwikkeld reinigings- en restauratieproces, waardoor originele oldtimeronderdelen er terug als nieuw uitzien.

Gerestaureerde onderdelen die er zolang mogelijk als nieuw uitzien: met die garantie wil Cebo het verschil maken op de oldtimerrestauratiemarkt. Daarom besliste het bedrijf om het oppervlak van de lichtmetalen motoronderdelen een extra beschermlaag mee te geven. Die coating moest niet alleen doorzichtig zijn – zodat de onderdelen hun oorspronkelijke look behouden – maar ook verschroeiende temperaturen tot 200  °C kunnen doorstaan. Maar het aanbrengen van de coating besteedt Cebo liever niet uit. Aan de investering in een bijbehorende coatinginstallatie mocht dus geen te hoog prijskaartje hangen.

Proef op de som

Op basis van de technische specificaties stelde Sirris een lijst van kandidaat-coatings samen. In overleg met Cebo kwamen we vervolgens tot een shortlist met een vijftal kanshebbers. In het Smart Coating Application Lab van Sirris werden die stuk voor stuk aangebracht op aluminiumplaatjes, die Cebo eerst had behandeld volgens het procedé van een oldtimerrestauratie. Nadien werden de plaatjes aan een reeks proeven onderworpen. Zo brachten we niet alleen de hitte- en vuilbestendigheid van de coatings in kaart, maar ook hun chemische resistentie, glans en hardheid.

Wilt u weten wat de testen uitwezen? U kunt het hele verhaal hier lezen!

Dit succesverhaal vindt u samen met nog heel wat andere terug in het Sirris-jaarverslag van 2016.

Tags: