Ontwerp van composietlaminaten, niet ingewikkeld met de juiste tools!

Het gebruik van lichtgewichtcomponenten staat of valt met de keuze van de materialen. De waarde, de kostprijs van het product, de productiekosten en de kosten en risico's bij de ontwikkeling zijn echter moeilijk in te schatten wanneer het om minder bekende materialen zoals composieten gaat. Onze vijfde whitepaper toont hoe een lay-up van vezelversterkte lagen kan gedefinieerd worden uit gegeven belastingcases door de berekening van stijfheidsmatrices.

Via een serie van whitepapers wil het SLC-Lab en zijn partners essentiële hulpmiddelen en methodologieën aanreiken om ontwerpers en OEM's te helpen de juiste materiaalkeuzes te maken. 

In de vorige whitepaper rond het anisotrope gedrag van composieten hebben we getoond wat het belang is van de stapelsequentie van verschillende vezelversterkte lagen, niet alleen op het vlak van stijfheid, maar ook wat onverwacht gedrag betreft. Een onverwachte vervorming door uit-het-vlakbuiging werd gedemonstreerd, zelfs al werd een in-het-vlak belastingscenario gebruikt. Met het oog op het belang van de stapelsequentie toont deze vijfde whitepaper hoe een lay-up gedefinieerd kan worden uit gegeven belastingcases door de berekening van stijfheidsmatrices. De klassieke laminaattheorie is een snelle en makkelijke methode die gebruikt wordt voor relatief eenvoudige geometrieën en complexe eindige-elementensimulaties vermijdt. Verschillende commercieel verkrijgbare en gratis tools worden beschreven en geïllustreerd met een casestudie.

button-registreer-hier