Ontdek het potentieel van digital manufacturing, via 2D- tot 4D-printen

Digital manufacturing gaat verder dan 3D-printen. Tijdens een seminarie op 4 oktober presenteren Sirris, Centexbel en het Centrum voor Polymeer- en Materiaaltechnologie (CPMT) van de UGent, partners van het onderzoeksproject FDM4TP, u de mogelijkheden en recente evoluties van digitaal printen, van 2D- over 2.5D- en 3D- tot 4D-printen.

Bij digitaal printen, waarmee via additieve technieken producten worden gemaakt of bekleed, wordt de aan te brengen laag of het te maken product vooraf helemaal digitaal gedefinieerd tot op pixel- of voxelniveau. Zo kan elk product uniek zijn. 

Tijdens het seminarie op 4 oktober dat binnen het project 'Potentieel van fused deposition modelling (3D-printen) in de textiel- en kunststofverwerkende sector' (FDM4TP) kadert, komen de mogelijkheden en recente evoluties van digitaal printen uitgebreid aan bod: 

2D-printen op textiel heeft het laatste decennium een sterke evolutie gekend, met belangrijke onderzoeksbijdragen van de Hogeschool Gent (HoGent) en Centexbel. Vooral de specifieke voor- en nabehandeling op het substraat wordt toegelicht om een kwalitatieve print te maken. 
Vervolgens worden enkele technieken voorgesteld voor het digitaal aanbrengen van texturen en reliëf (2.5D-printen). 

In het kader van de rondleiding door de additive manufacturing-labs van Sirris wordt een beknopt overzicht van de huidige 3D-printtechnieken gegeven. 

FDM (fused deposition modelling) is wellicht de meest gekende 3D-printtechniek, vooral dankzij de goedkope hobbyprinters. Het project FDM4TP onderzoekt de mogelijkheden om deze techniek op textiel en op bestaande kunststof producten toe te passen. Enkele resultaten uit het project worden voorgesteld. 

Vanuit verschillende hoeken wordt tegenwoordig over 4D-printen gesproken, een term die verschillende ladingen dekt. Steeds gaat het om 3D-geprinte producten, maar telkens is er net dat ietsje meer, waardoor we kunnen spreken van een overschrijden van de derde dimensie. 

Tot slot zal even worden ingegaan op curved-layer-FDM-printen. Dit is een techniek om met behulp van vijfassige machines te printen in lagen die niet vlak zijn. Vandaar de term 5D-printen. Deze technologie biedt extra mogelijkheden en wordt ook binnen het FDM4TP-project onderzocht. 

Deze baanbrekende technieken bieden heel wat mogelijkheden voor tal van sectoren binnen de textiel- en kunststofverwerking: machinebouw (textielmachines), textielverdeling, textielverwerking, producenten en verwerkers van kunststof producten, producenten en dienstverleners in 3D-printwereld, ontwerpers, automatisatiebedrijven, ... 

Om de verschillende additive manufacturing-technologieën nog beter te leren kennen is aansluitend een rondleiding door de labo’s van Sirris voorzien.

Bent u geïnteresseerd in het programma van of deelname aan dit seminarie? Neem dan een kijkje in onze agenda