Oktoberfest in München: een festival van octrooien!

Het EPO heeft berekend dat men onder de biertentzeilen talrijke door meer dan 2000 Europese octrooien beschermde uitvindingen aantreft, met een bijzondere vermelding voor de tapkranen!

De groeiende stroom van bezoekers aan het Oktoberfest in München drijft de caféhouders en fabrikanten meer in te zetten op de techniek om hun aanbod aan de klanten te verbeteren en het debiet van 400.000 liters bier op topdagen te kunnen verzekeren. Dit vertaalt zich eveneens in een groeiend aantal octrooiaanvragen. 

Het Europees octrooibureau (EPO) is gaan grasduinen in zijn databases en vindt de volgende getallen:

  • 1813 octrooien op tapkranen met perslucht
  • 422 octrooien voor drankentap
  • 74 octrooien voor afwastoestellen
  • 64 octrooien voor bekleding en hulpstukken voor zitbanken

De firma Krones AG, specialist van de bottelarij, schat dat in elke bierpul 15 tot 25 octrooien steken, zonder de nog talrijkere uitvindingen mee te rekenen die te maken hebben met de aanvoer van het bier tot in de tent en in de glazen. 

Het bier zelf is niet geoctrooieerd: het recept ervan is over het algemeen beschermd door het handelsgeheim. 

Dit voorbeeld illustreert opnieuw hoe belangrijk het is om regelmatig de databases van octrooien te raadplegen, hetzij om er ideeën op te doen, hetzij om te vermijden een eerder beschermde technische oplossing "opnieuw uit te vinden" en als namaker bestempeld te worden.

Bronnen 

Klik hier voor meer informatie over de IP-diensten van Sirris.