Nog veiliger vervoer van goederen op het dak van de auto

Sirris heeft deelgenomen aan de ontwikkeling van Rolix, een oplossing voor het stouwen van goederen op het dak van bestelwagens en bedrijfsvoertuigen.

Elk jaar vallen er slecht vastgemaakte voorwerpen van het dak van voertuigen en veroorzaken zij opstoppingen of, erger nog, ongevallen met ernstige gevolgen. 

Om de veiligheid op de weg te verbeteren heeft Frank Burnick, een aannemer van verwarminginstallaties die dit probleem maar al te goed kent, het idee gekregen om een complete oplossing te ontwikkelen voor het stouwen van goederen op het dak van bestelwagens en bedrijfsvoertuigen. 

Rolix bestaat uit een dakimperiaal in aluminium waarvan het profiel voorzien is van oprolspoelen voor spanriemen. Deze zijn verschuifbaar en glijden in de rails tot op het gewenste punt. Het oprollen en het opspannen van de riemen gebeurt met een ratelsleutel. Bij het volledige systeem is ook een telescopische ladder voorzien om op het dak van het voertuig te klimmen.

Om dit innoverend concept te kunnen uitwerken heeft Rolix een beroep gedaan op meerdere partners waaronder Sirris, iol Strategic Design en D-NOVO. 

Sirris is tussengekomen in het project zodra de eerste ontwerpen concreet waren. Later heeft het de berekeningen gemaakt van weerstand van de materialen en de simulatie met afgewerkte onderdelen om de ontwerpen te bekrachtigen. Sirris heeft de prototypes in gesinterde polyamide aan een grondige inspectie onderworpen.

Deze herhaalde etappes waren des te meer verantwoord gezien de uitdagingen van dit innoverend project door omzetting van een zuiver metalen concept naar een object op basis van polymeren. Ondernemingen gespecialiseerd in spuitgieten zijn trouwens aangetrokken om de plastic onderdelen te leveren.

Het Rolix-systeem is sinds enkele weken op de markt.

Bronnen