Nieuwe structuren door additive manufacturing

Gehechte materialen als schedelbeenderen, materialen van het type 'baksteen en mortel' als parelmoer, reflectieve fotonische structuren als vlindervleugels, een studie van de microvervorming van rasterstructuren.

Gehechte materialen 

Biologische materialen zoals schedelbeenderen of schildpadschilden hebben hun mechanische weerstand te danken aan hun complexe structuur bestaande uit elementen met geringe raakvlakken. Dankzij die structuren zijn broze systemen standvastiger, kunnen ze grotere vervormingen verdragen en zijn ze beter bestand tegen schokken. 

Onderzoekers aan de Universiteit McGill in Canada hebben dit concept tot het uiterste doorgedreven en gehechte materialen ontworpen die dunne lijnen met complexe geometrische vormen bevatten. Ze hebben analytische modellen ontwikkeld om geometrische vormen van het puzzeltype te optimaliseren, door te focussen op het niet-lineaire gedrag in tractie dat wordt gegenereerd door de wrijving van de uiteinden van de puzzelstukken en door het zoeken naar stabiliteit tussen twee toestanden van verschuiving en vergrendeling. 

Lees meer op Techniline.