Nieuwe generatie keramische filters biedt perspectieven voor productie van zuiverdere stalen gietstukken

Er is een duidelijke nood aan betrouwbare filtersystemen voor staalgietwerk om te kunnen voldoen aan de stijgende vraag naar gietstukken van hoge kwaliteit en zuiverheid. De ontwikkeling van een verbeterde keramische filter voor staalgietwerk biedt veelbelovende perspectieven. 

Veel staalgietstukken maken deel uit van een complexe samenbouw van verschillende onderdelen en worden ingezet in een ruim assortiment aan toepassingen. De complexiteit van en de eisen die gesteld worden aan de gietstukken die dienen geproduceerd te worden nemen snel toe. Een voorbeeld is het gebruik van roestvaste stalen 'turbohousings' en 'exhaust manifolds' bij steeds hogere gebruikstemperaturen in motoren. 

Het gebruik van keramische schuimfilters in het gietsysteem bij de productie van stalen gietstukken heeft zijn intrede gedaan aan het einde van de jaren 1980. Sindsdien is de filtertechniek continu verbeterd. Ondanks deze verbeteringen wordt momenteel slechts bij een beperkt aandeel van het staalgietwerk gebruik gemaakt van filters.

Lees meer op Techniline.

Tags: