Nieuwe coatingtechnologie voor de staalnijverheid heet JVD

De staalnijverheid biedt reeds lang beklede staalproducten aan in de strijd tegen corrosie. Naast de klassieke coatingmethode van verzinken werd onlangs een totaal nieuwe technologie in België in gebruik genomen: jet vapour deposition (JVD). Het proces biedt enkele interessante voordelen - onder meer op milieu- en economisch vlak - tegenover de gangbare alternatieven.

De productielijn voor metallische bekleding van staal met JVD werd op de site van ArcelorMittal in Kessales nabij Luik officieel ingehuldigd door Koning Filip. De ontwikkeling van deze baanbrekende technologie is het resultaat van een jarenlang onderzoeksproject dat de O&O-teams van ArcelorMittal en van de CRM-groep samen hebben uitgevoerd.

Roestprobleem bij auto’s

Moderne auto’s hebben doorgaans een stalen koetswerk dat nagenoeg volledig bestaat uit gelaste plaatdelen van verzinkt of gealuminiseerd staal. Het gebruik van verzinkt staal voor koetswerken startte in het begin van de jaren 1990 en wordt sindsdien met succes verdergezet. Aanvankelijk werden slechts bepaalde onderdelen van het koetswerk voorzien van een beschermende zinklaag. Het resultaat van deze vernieuwing was een drastische verlaging van de bestaande roestproblemen die toen veelvuldig optraden met stalen koetswerken van auto’s. De garantie tegen doorroesten en de globale levensduur van de doorsnee auto’s namen daardoor sterk toe. De huidige generatie wagens heeft een zeer goede corrosieweerstand dankzij het gebruik van verzinkt staal, maar ook door verbeterde verfsystemen.

Lees meer op Techniline.