Nieuwe AM-machines voor polymeren en composietmaterialen

Een techniek voor vezelversterking van geprinte onderdelen, diverse enigszins vernieuwende SLA-machines, een 3D-inktjetprinter, een voorziening om het gebruik van 3D-pennen te vergemakkelijken en een stand van zaken over kleurenprinten. 

Een techniek voor vezelversterking van geprinte onderdelen

Het 3D-printen van carboncomposieten kent heel wat ontwikkelingen; doel ervan is de productie mogelijk te maken van geprinte structuren met een performante vezelversterking.

Het Duitse Cikoni ontwikkelde AdditiveCARBON, een hybride productietechnologie die carbonvezels aan het 3D-printproces toevoegt. De techniek maakt een versterking met continue carbonvezels mogelijk die rechtstreeks het vultraject volgen. Er is nog maar weinig informatie beschikbaar. Naar verluidt gaat het om een robotgestuurd 3D-windingproces waarbij carbonvezellagen rechtstreeks vanaf de spoelen in één richting worden gedeponeerd.

Door de combinatie van de technieken kunnen de respectieve pluspunten ervan optimaal worden benut: voor het printen van het onderdeel is geen gereedschap meer nodig en dankzij de versterking met carbonvezels kunnen de benodigde volumes en massa’s worden beperkt. 

Lees meer op Techniline.