Nieuw project rond koelsystemen via AM

Thales Alenia Space Belgium wenst koelsystemen te ontwikkelen om in te bouwen in de draagstructuur van zijn stroomaggregaten. Sirris stelt bij dit project haar expertise inzake additive manufacturing ter beschikking.

Thales Alenia Space Belgium, Europees marktleider in elektronische stroomaggregaten voor satellieten en draagraketten, ontdekte het grote technologische innovatiepotentieel van additive manufacturing  en ging op dit vlak een samenwerking aan met Sirris.

Recent plande de onderneming een onderzoeksproject van drie jaar, waarbij drie activiteiten betrokken werden: additive manufacturing (3D-printing), warmtebeheersing en mechanisch ontwerp, voor de draagstructuur van elektronische kringen. Deze structuren worden ingezet in de ruimte en in andere domeinen die een nauwkeurigkeurig  thermal management vereisen.

Het project draait voornamelijk om het valideren van AM-technologieën voor de productie van poreuze of solide, maar complexe structuren, en de toepassing ervan in extreme omstandigheden. Daarnaast komen ook het ontwerp en de productie van koelsystemen aan bod, zoals micro- heatpipes en thermische buffers, die volledig worden ingebouwd in de draagstructuur van stroomaggregaten.

Het R&D-consortium van dit 'THERMAM'-project (THERmal Management by Additive Manufacturing), gefinancierd door het Waals Gewest in het Marshall-kader en onder leiding van Thales Alenia Space Belgium, bestaat uit Sirris, Euro Heat Pipes, de ULB en Capaul.

Thermam zou voor Thales een concurrentievoordeel moeten opleveren op de markt van de vermogenomzetters. De inbreng van Sirris bij dit project is zijn verregaande expertise in additive manufacturing, de vele ontwerpmogelijkheden  van producten die voor AM in aanmerking komen, evenals de infrastructuur en productiemiddelen.