Nieuw project baant de weg voor cobots in de logistiek

Met het project ‘Cobots in Logistics’ wil het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL), in samenwerking met Sirris, de logistieke sector kennis en praktijkervaring laten opdoen rond de mogelijkheden van deze flexibele service robots.

In de toekomst zullen steeds meer werknemers hun job uitoefenen naast een ‘cobot’ of collaboratieve robot. Deze robots kunnen eenvoudig taken aangeleerd worden, waardoor ze gemakkelijk en snel ingeschakeld kunnen worden en dit tegen een beperkte investeringskost. Voor de logistieke sector zijn deze robots en hun toepassingsmogelijkheden voorlopig nog grotendeels nobele onbekenden. Wat is de state of art van de cobots vandaag? Wat zijn de mogelijke toepassingen binnen de logistiek? Hoe in de praktijk toepassen en simuleren? Met het project ‘Cobots in Logistics’ zal het VIL een praktisch antwoord formuleren op al deze vragen. In samenwerking met Sirris, dat al heel wat kennis en ervaring opgedaan heeft met dergelijke robots, zal de cobot live worden getest in enkele pilots.

Competitiever dankzij automatisering

De structurele loonhandicap weegt op de productiviteit van de logistieke magazijnoperaties in Vlaanderen. Voor een aantal activiteiten met weinig toegevoegde waarde zouden de (duurdere) arbeidskrachten vervangen kunnen worden door (goedkopere) robots. Hierdoor wordt de totale operationele kost verlaagd, waardoor logistieke activiteiten in Vlaanderen kunnen verankerd blijven, wat zelfs voor bijkomende werkgelegenheid kan zorgen.

Maar robotica biedt niet alleen de mogelijkheid tot kostoptimalisatie, het kan bijvoorbeeld ook voor een ondersteuning zorgen bij lastige en zware activiteiten en een vermindering van het aantal fouten bij repetitieve taken.

Opportuniteiten voor logistiek

  • op een zeer gebruiksvriendelijke en veilige manier assistentie geven aan logistieke medewerkers voor repetitieve taken (verpakken, sorteren, ….), wat de productiviteit van de arbeiders verhoogt
  • het vermijden van lastige manipulaties bij zware lasten of niet-ergonomische handelingen
  • eenvoudige en flexibele automatisering van bepaalde VAL-activiteiten zoals een beperkte montage, etiketteren en het opbouwen of samenstellen van een colli (e-commerce)

Ondersteund door 3D-visie kan de cobot bijvoorbeeld:

  • willekeurige onderdelen uit een doos of bak nemen en deze sorteren of op een gecontroleerde manier in een colli plaatsen
  • colli’s met variabele grootte slim stapelen op basis van een optimaal stapelpatroon
  • willekeurig geplaatste dozen nemen en gecontroleerd plaatsen (consolidatie van colli’s)

Praktisch

Het project start in december 2014 en richt zich naar logistieke dienstverleners en verladers die te maken hebben met vrij repetitieve taken, Value Added Logistics (VAL)-activiteiten en andere taken waarvoor een hogere graad van flexibele automatisering op basis van servicerobots een innovatieve vooruitgang kan betekenen.

Interesse om deel te nemen? Klik hier voor meer info over dit project!

Tags: