Nieuw onderzoek om de standtijd van HSIC-gereedschap te verhogen

Bij Sirris voeren we continu onderzoek naar nieuwe productietechnieken. Zo rondden we onlangs met succes een onderzoeksproject over precisieponsen of fijnstansen af, in samenwerking met de befaamde Duitse onderzoekorganisatie Fraunhofer. De volgende innovatieve ponstechniek die we de komende vier jaar samen onderzoeken, is High Speed Impact Cutting of HSIC. We gaan op zoek naar methodes om de standtijd van HSIC-gereedschap te vergroten, want dat verslijt snel.

Bij conventioneel ponsen vormt zich meestal een braam. Dat komt omdat de meeste materialen een kleine, taaie restbreuk vertonen. Dankzij de HSIC-techniek blijft dit achterwege. De ponssnelheid ligt namelijk zo hoog – meer dan 2 m/s tot maximum 10 m/s – dat het bewerkte materiaal niet de kans krijgt om een restbreuk te vormen. Onderstaande figuur toont het verschil met conventioneel ponsen aan.

Oplossingen voor een langere standtijd

Door de grote kracht en snelheid, verslijten de stempels en werktuigen bij HSIC wel sneller dan bij conventioneel ponsen. We onderzoeken nu hoe we de standtijd van het gereedschap kunnen verhogen door een doordachte materiaalkeuze (bv. hooggelegeerd staal), een optimale warmtebehandeling en eventueel dunne, harde coatings. We testen ook het effect van diepkoelbehandeling uit. Die techniek leverde immers mooie resultaten op tijdens ons vorige onderzoek met Fraunhofer naar de standtijd van precisieponsgereedschap.

Opnieuw met onze Duitse onderzoekpartner

Voor het nieuwe onderzoeksproject werken we dus opnieuw nauw samen met de Duitse onderzoeksorganisatie Fraunhofer, meer bepaald met hun afdelingen IWU uit Chemnitz en IST uit Braunschweig. Die eerste beschikt al over een pilootinstallatie voor HSIC. De coördinatie is in handen van de Belgische Vereniging voor Oppervlaktetechnieken van Materialen (VOM).

 

Wilt u op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Neem dan zeker deel aan de bijeenkomsten met HSIC-gebruikers die we geregeld organiseren. Inschrijven kan via onze Sirris-specialist Guy Claus (0498 91 93 51 of guy.claus@sirris.be