Nieuw in bioprinting

Inkt voor 3D-printen op basis van levende bacteriën. Een intelligente, geprinte tattoo die op chemische substanties reageert. Een hydrogel zonder hulpstoffen, gewoon door het afschuivingseffect van flexibele vezels. Een 4D-bioprinttechniek om bloedvaten te maken. 

Inkt voor 3D-printen op basis van levende bacteriën

Onderzoekers aan de Technische Hogeschool van Zürich (ETH Zürich) hebben een inkt voor 3D-printing op basis van levende bacteriën ontwikkeld. Op hun platform dat naar de naam Flink (Functional Living ink) luistert, zal men bacteriën kunnen selecteren om ze in structuren met specifieke eigenschappen en specifieke functionaliteiten te printen. 

De onderzoekers hebben Pseudomonas putida getest, een bacterie die het chemisch fenol kan tenietdoen, een toxisch product dat op grote schaal door de chemische sector wordt geproduceerd, alsook Acetobacter xylinum, die nanocellulose afscheidt; deze stof kan dienen om pijnverzachtende pleisters te maken die het vocht van brandwonden vasthouden. Het platform zou kunnen worden gebruikt om tegelijkertijd tot 4 inkten van verschillende bacteriën te printen.

Lees meer op Techniline.