Neem deel aan onderzoek rond flexibel omvormen van grote plaatonderdelen

Sirris wenst een Cornet onderzoeksproject op te starten rond het flexibel omvormen van grote plaatonderdelen voor beperkte oplages in samenwerking met KU Leuven en Fraunhofer IWU. Naast het automatiseren en integreren van conventionele productietechnieken beoogt dit project ook onderzoek naar het intelligent segmenteren en verbinden van grote plaatwerkstukken en het toepassen van Incremental Sheet metal Forming (ISF) als breed flexibel omvormproces. Deze technologie laat toe uit plaatwerk vrije vorm oppervlakken te produceren zonder dure specifieke tooling en is uiterst geschikt voor de productie van prototypes en kleine series. ISF is de laatste jaren gegroeid tot een matuur proces voor stukken met beperkte afmetingen. 

Binnen dit project zal de verworven kennis van ISF voor kleine stukken worden aangewend en uitgebreid voor het opschalen van deze productietechniek naar grote onderdelen. Het potentieel van deze technologie en de automatisatie ervan worden uitermate interessant door het feit dat de gereedschapskosten voor het produceren van deze onderdelen met conventionele technologieën sterk toenemen met de afmetingen van het onderdeel.  

De belangrijkste doelstellingen van dit project zijn:

  • opschalen van ISF, incl. setup parameters en automatisatie
  • opstellen van richtlijnen voor de integratie en automatisatie van verschillende plaatbewerkingsprocessen, met het oog op een toename in flexibiliteit
  • opdelen van zeer grote en complexe stukken door intelligente segmentatie tot beheersbare afmetingen
  • sturing en validatie van de onderzoeksresultaten op basis van referentiecases die gedefinieerd worden aan het begin van het project. Dit gebeurt op basis van input van de bedrijven die deelnemen in de gebruikersgroep van dit project. 

Wanneer uw bedrijf mogelijke toepassingen van de beoogde projectresultaten ziet, nodigen we u uit om deel te nemen aan de gebruikersgroep. Daartoe kan u een intentieverklaring invullen en ondertekenen. Klik hier voor bijkomende informatie rond de inhoud van het project en enkele praktische aspecten. 

Indien u vragen heeft of meer informatie wenst, mag u ons steeds contacteren.

(Bron foto: MG McGrath)