Het nieuwe Europese project NewSkin, waaraan ook Sirris deelneemt, verdiept zich in het potentieel van nanogebaseerde oppervlakken voor industriële en consumentenproducten.

Ledverlichting breekt momenteel door in verschillende takken van de lichtindustrie. Dit type verlichting is krachtig, zuinig en kent beperkte afmetingen. Voor een efficiëntere productie ervan kan gebruik gemaakt worden van de femtoseconde-lasertechnologie.

Op zoek naar een techniek om zeer kleine structuren te realiseren? De laserpulsduur van de femtoseconde-lasertechnologie is zo kort dat het material niet de tijd krijgt om op te warmen en direct verdampt, zodat geen opstaande randen ontstaan.

Sirris en de KU Leuven zijn een samenwerking aangegaan om een nieuwe toepassing van zijn textureringstechnologie met femtosecondelaser te ontwikkelen op het gebied van keramische prothesen, zoals tandimplantaten.

Om materialen te beschermen tegen inwerking van roest, schimmel of vuil kunnen coatings worden ingezet. Nanex Company, producent van beschermende producten, ontwikkelt en verbetert daarom samen met het Sirris Smart Coating Lab bestaande productformulaties en maakt hierbij gebruik van nanotechnologie.

Nanotechnologie kent vele toepassingsgebieden, van consumentenproducten tot medische toepassingen en van energiebronnen tot waterzuivering, en biedt daardoor maatschappelijke en economische kansen. Daarom organiseert het Nederlandse Innovatiehuis MKB op 30 maart een event rond dit thema. Ook Sirris verleent haar medewerking.

Gebruik van (eco)toxicologische gegevens om gegevenshiaten tussen de verschillende nanovormen van eenzelfde substantie op te vangen en deze te groeperen. Deel II: Groepering en opstelling van kruisverwijzingen voor de nanomaterialen onderbouwen.

Gebruik van (eco)toxicologische gegevens om gegevenshiaten tussen de verschillende nanovormen van eenzelfde substantie op te vangen en deze te groeperen. Deel I: Specifieke bepalingen voor nanomaterialen.

De DaNa Database geeft meer informatie over de impact van nanomaterialen op de gezondheid en het milieu, alsook op het risicobeheer en de veiligheid.

Tijdens het Imec Technology Forum Brussel wordt samen met de sprekers en deelnemers nanotechnologie vanuit verschillende hoeken bekeken, worden vragen bij de huidige evoluties gesteld, en alternatieve paden om een betere omgeving te bouwen met nanotechnologie overlopen.