Naar de essentie van lean manufacturing

Al decennia lang duidt lean manufacturing – kortweg ‘lean’ – op de creatie van maximale klantenwaarde door het inperken van verspillingen. Voormalig productiemanager bij Toyota, Taiichi Ohno, stond aan de wieg van deze baanbrekende aanpak. Maar hebben Westerse bedrijven die wel volledig begrepen? Pascal Pollet van Sirris denkt van niet.   

In de presentatie Did Toyota Fool the Lean Community for Years? nemen Pascal Pollet en Emiel Van Est de lean-filosofie grondig onder de loep. “Toyota stelt lean voor als een manier om het productieproces te stroomlijnen”, legt Pascal uit. “Door een reeks ‘verspillingen’ te elimineren – van overproductie en wachttijden tot overbodig transport – kunnen bedrijven hun productieproces optimaliseren. Wat we echter missen, is een duidelijke richting: welke verspilling pakken we bijvoorbeeld het eerst aan? Zonder richting ontstaan er al snel tegenstrijdige visies.” 

Een klein verschil met grote gevolgen

Met een even eenvoudig als ingenieus ‘river system’ wist Taiichi Ohno de lean-filosofie binnen de eigen bedrijfsmuren alvast in goede banen te leiden. “Ohno focuste niet op het reduceren van alle verspillingen, maar wel op het verkorten van de doorlooptijd – om zo meer te kunnen verkopen – door kritische probleempunten te detecteren”, vertelt Pascal. “De vraag luidt dus niet: ‘Hoe haal ik alle rotsblokken uit de rivier om de doorloop te vergroten?’ Maar wel: ‘Welke specifieke rotsblokken belemmeren de doorlooptijd?’ Een klein nuanceverschil, maar zo wordt meteen duidelijk welke acties je wel én niet moet ondernemen. Taiichi Ohno begreep dit heel goed en gaf zijn denkwijze dan ook niet zomaar prijs aan de vele bedrijven die het succes van Toyota probeerden te kopiëren.”

Veelbekeken SlideShare-presentatie

De presentatie over dit boeiende nuanceverschil in lean gaat niet onopgemerkt voorbij op het internet. Meer dan 10.000 mensen namen al een kijkje op SlideShare. De netwerksite plaatste de presentatie zelfs in de spotlights op zijn homepage. Wil u de verborgen gedachte achter lean meer in detail ontdekken? Bekijk dan zeker de volledige presentatie.  

Heeft u vragen over lean? Neem dan contact op met onderstaande persoon.