Moderne verbindingstechnieken voor verschillende materialen

hybride metaal-composiet rempedaal

Hoewel maakbedrijven heel wat ervaring hebben om met klassieke technologieën gelijksoortige materialen te verbinden, blijkt de combinatie van twee verschillende materialen vaak nog een uitdaging. Sirris, Agoria, BIL en Flanders Make sloegen daarom de handen in elkaar om praktische kennis van verbindingstechnieken beter bekend te maken bij de industrie. Dit project kreeg de naam 'Multi Material Joining' en op 23 maart vindt een eerste netwerkevent plaats.

Bent u vertrouwd met de nieuwste evoluties in lassen, lijmen, rivetteren of clinchen? Weet u hoe uw productontwerp of proces hieraan aan te passen? Kunt u meerwaarde halen met deze technieken?

Innovatie voor product en proces

Producten van de toekomst zullen het juiste materiaal op de juiste plaats hebben en verbinding is hierbij een kritisch onderdeel. Voor constructeurs uit de transportsector, machinebouw, consumenten- en bouwproducten kunnen unieke producten - in performantie, gewicht of functionaliteit - enkel gerealiseerd worden door een optimaal ontwerp te koppelen aan een doorgedreven productietechniek. De praktische kennis van rivetteren, clinchen, lijmen of lastechnieken voor de verbinding van verschillende materialen kan hierbij cruciaal zijn. Veel van deze commercieel beschikbare technieken zijn uitgewerkt in de automobielsector, maar worden daarbuiten nauwelijks gebruikt. Hierin willen we verandering brengen met een nieuw project: 'Multi Material Joining'.

Eenvoudige implementatie

Het project dat Sirris samen met Agoria, BIL en Flanders Make is gestart wil deze moderne verbindingstechnieken beter introduceren in de maakindustrie, en dit zowel op product- als op productieniveau. We focussen ons hierbij op recente ontwikkelingen in het verbinden van ongelijksoortige materialen, die met relatief weinig investeringen in een bestaand productieproces kunnen geïmplementeerd worden: wrijvingselementlassen, elektromagnetisch pulslassen en ultrasoonlassen, verlijmen, clinchen en ten slotte rivetteren.

Wilt u meer weten over deze nieuwe technieken of onderzoeken of ze toepasbaar zijn in uw bedrijf? Kom dan op 23 maart naar het eerste netwerkevent in Gent. Naast een uiteenzetting over enkele van deze veelbelovende technieken komt ook een bedrijf getuigen over de concrete toepassing van lijmverbindingen. Meer info vindt u in onze agenda.

Dit initiatief wordt ondersteund door VLAIO.

(Foto bovenaan : hybride metaal-composiet rempedaal ontworpen in kader het Europees onderzoeksproject MetalMorphosis, grant agreement nr. 609039)