Minimale bewerkingstijd dankzij hoogperformant snijgereedschap

Een nieuwe reeks hoog-performante snijgereedschappen voor aluminium bewerkende sectoren dragen bij tot minimale bewerkingstijden en minder schroot.

Duits gereedschappenfabrikant Mapal heeft recent Optimill-SPM gelanceerd, een nieuw gamma hoogperformante ruw- en freesgereedschappen voor het structureel bewerken van aluminium onderdelen. Deze snijgereedschappen werden ontwikkeld om tegemoet te komen aan de noden van de lucht- en ruimtevaart en andere aluminium verwerkende sectoren. Onderdelen van het frame of de vleugels worden vaak gefreesd uit massief materiaal en vaak moet meer dan 90 procent van het ruwe materiaal worden verwijderd. De nieuwe polykristallijn diamanten (PCD) freesbeitels hebben een snijkantlengte die overeenkomt met ca. 60 procent van hun diameter, wat staat voor de maximale contactdiepte voor hoogperformant frezen in dergelijke toepassingen. De nieuwe gereedschappen helpen de hoeveelheid schroot te reduceren en de bewerkingstijden te verkorten.

In de tools zijn de bladen uit polykristallijn optimaal ingebed en balanceren ze verticaal, wat een hoge stabiliteit en minimaal risico op trillingen zou garanderen. Door hun hoge, positieve snijkantgeometrie en geoptimaliseerde spaanafvoer ligt de snijkracht 15  procent lager dan bij traditionele gereedschappen. Bovendien wordt het doorbuigen van het gereedschap tijdens bewerking vermeden door het conische ontwerp van de beitel, die een spleet voorziet tussen de wand van het werkstuk en de schacht van het snijgereedschap.

Gebruiksvoorbeeld

Volgens de leverancier wordt gereedschap met een diameter van 32 mm en drie snijkanten momenteel gebruikt om een kaderonderdeel uit AlZNMgCu 1,5 te bewerken aan een draaisnelheid van 28.000 tpm. Het gereedschap zou volgens Mapal excellente resultaten leveren met aanvoersnelheden van 16.800 mm/min en een snijdiepte van 12 mm. De bewerkingsparameters voor deze toepassing werden zelfs verhoogd in testen uitgevoerd in het ontwikkelingscentrum van het bedrijf, waar de freesbeitel uitstekend presteerde, zelfs bij aanvoersnelheden van 22.000 mm/min.

De Optimil-SPM-gereedschappen zijn zowel in PCD als volhardstaal verkrijgbaar, met diameters van 6 mm tot 50 mm.

Zie ook: http://www.etmm-online.com/

Sirris gaat dieper in op de opportuniteiten en uitdagingen binnen het domein van precisiebewerking in zes white papers. Wilt u zeker zijn dat u hiervan geen enkele mist?  Registreer u en download ze alle zes tijdens de komende maanden !

Sign up to receive the white papers 

Tags: