Met traditionele productietechnieken naar near net shape in de metaalindustrie

Om aan de vragen van de klanten te kunnen beantwoorden, groeit de nood in heel wat sectoren, de metaalindustrie op kop, om producten en productie te optimaliseren. Vaak wordt verwezen naar additive manufacturing, maar ook met traditionele technieken zoals gieten en plaatbewerking zijn op vandaag complexe en geavanceerde producten mogelijk. Een nieuw initiatief van Sirris en Agoria wil de mogelijkheden van gietstukken en plaatbewerking een duwtje in de rug geven. 

De eisen die aan producten, machines en onderdelen gesteld worden nemen steeds toe. Het moet lichter en tegelijk sterker, goedkoper en tegelijk beter. Daarnaast is er ook een shift van massaproductie naar kleine reeksen klantspecifieke producten. Vanzelfsprekend moet dit alles aan een competitieve prijs, goede kwaliteit en binnen een korte doorlooptijd. De metaalverwerkende industrie bij uitstek is een sector waar deze vragen zich stellen en de klappen vallen. Het antwoord ligt in een optimaal gebruik van drie elementen:

  • Vormvrijheid: ‘vrije’ vormen besparen op materiaal en gewicht
  • Functie-integratie: onderdelen combineren tot één geheel reduceert de assemblagekost (bouten, lassen, …) en de risico’s hiermee verbonden
  • Modulariteit: met minimale ingrepen meerdere varianten afleiden uit één basismodel 

Klassieke productiemethoden in een nieuw kleedje

Vaak wordt verwezen naar additive manufacturing, maar ook met traditionele technieken zoals gieten en plaatbewerking zijn op vandaag geavanceerde producten mogelijk die bovenstaande elementen combineren. Wil men de grenzen van een optimale vormgeving verkennen, dan liggen computer-aided-engineering-methodes (CAE) in de productontwikkelingsfase binnen ieders handbereik en portefeuille. Bovendien is in onze contreien een ruim aanbod van gieterijen en plaatbewerkers die lichtgewicht stukken met zeer hoge nauwkeurigheid kunnen afleveren. Nieuwe technieken zoals flexibele automatisering of zandprinten laten toe om snel om te schakelen tussen productvarianten, waardoor ook high-mix/low-volume-productie rendabel wordt.  

Project rond aanwezige expertise en infrastructuur

Om constructeurs en maakbedrijven de mogelijkheid te geven de Vlaamse knowhow beter te benutten, lanceren Sirris en Agoria een nieuw initiatief: ‘Rendabele near-net-shape-technieken voor de metaalindustrie’. Hiermee willen we kmo’s uit de volledige waardeketen (constructeurs, gieterijen, plaatbewerkers en ingenieursbureaus) samenbrengen om ervaringen te delen en concrete cases voor nieuwe producten uit te werken. 

Van een gefreesd stuk naar een gietstuk: efficiënter materiaalgebruik en reductie in productiekost. (Bron: https://ludemannengineering.com)

Een drukplaat als gietstuk: 8 procent minder materiaal, 50 procent goedkoper (Bron: http://www.kineticsnoise.com)

Wilt u meesurfen op dit initiatief? Wilt u ervaringen delen en ideeën lanceren? Neem contact met ons op!

 

Tags: