Meer zekerheid dankzij testen van coatings

Om aan de eisen van vandaag en morgen te voldoen, gaan productontwikkelingen de richting uit van ecologie, duurzaamheid, een hogere performantie en een langere levensduur. Dit geldt ook voor coatings. Dergelijke innovaties kunnen niet zonder grondig testen. Sirris komt met haar state-of-the-art testlabo voor coating tegemoet aan de noden van de industrie.

Testen van materialen, onderdelen en eindproducten zijn belangrijk voor bedrijven en hun klanten. Er zijn voor bedrijven verschillende redenen om hun nieuwe of te verbeteren coatings te laten testen:

  • Testen kan de competitiviteit van een bedrijf verhogen, aangezien men de meerwaarde van zijn product kan aantonen tegenover concurrerende bedrijven.
  • Men speelt in op wijzigingen in de wet: milieuvriendelijke alternatieven dienen getest te worden op hun eigenschappen.
  • Testen wordt afgedwongen door de verstrenging van veiligheidsaspecten en productnormen.

Testen in de praktijk

Enkele voorbeelden illustreren het belang van testen:

Een eerste voorbeeld is die van de evaluatie van krasbestendigheid van keramische coating in pannen door Berghoff, producent van onder meer kookgerei. Dit kookgerei is voorzien van een keramische coating met easy-to-clean eigenschappen. Berghoff wenst de duurzaamheid van coatings van verschillende leveranciers te testen. Een simulatie van slijtage en abrasie gebeurde via een lineaire Taber-abrasietest, waarbij onder een constante druk een sponsje over de coating werd bewogen. Op regelmatige intervallen werden contacthoekmetingen uitgevoerd op het abrasiespoor, wat toeliet de afname van de easy-to-clean eigenschappen van de verschillende coatings te evalueren. Deze resultaten, in combinatie met hechtingstesten en krastesten, stelden Berghoff in staat de meest performante coating te selecteren.

Een tweede voorbeeld zijn duurzaamheidstesten met beschermingsproducten voor leder, suède en textiel ter evaluatie voor Nanex Company, gespecialiseerd in het commercialiseren van innovatieve coatings op basis van nanotechnologie voor de industriële en private markt. De voornaamste producten van het bedrijf zijn beschermende en vuil werende coatings voor toepassingen op hout, steen, textiel, leder en suède. In een samenwerking met Sirris wenste deze onderneming de duurzaamheid van haar producten te evalueren door simulaties van vervuiling en reiniging in combinatie met artificiële verouderingstest onder invloed van uv-licht. Parallel liep er een onderzoek naar de verbetering van deze producten, waarbij Sirris fungeerde als onafhankelijke partner voor coatingadvies en testen. Tot op vandaag zijn al meer dan 40 verschillende formulaties geëvalueerd op abrasieresistentie, uv-resistentie en easy-to-clean eigenschappen en werden de eerste aanpassingen in formulaties doorgevoerd in de productie op basis van de resultaten van Sirris.

Tal van testen, één aanspreekpunt

Het coatinglab van Sirris focust zich voornamelijk op duurzaamheidstesten (uv-veroudering, slijtagetesten, corrosietesten,…), al dan niet in combinatie met testen die de functionaliteit van de lagen na veroudering kunnen opmeten. Testen laten uitvoeren bij Sirris omvat echter veel meer dan dit. We hebben immers niet alleen expertise in deze testen in huis, maar ook in de normeringen (link naar pagina normenantennes) en richtlijnen van de industrie (automotive, voeding, bouw, industrie, …).

Sirris beschikt bovendien over specifieke testapparatuur voor een correcte evaluatie van diverse coating functionaliteiten. Testen laten uitvoeren kan bij ons vanuit verschillende invalshoeken: kwaliteit (productcertificering, conformiteit aan richtlijnen of normeringen), een vergelijkende studie (benchmark, coating selectie en optimalisatie), voorspelling van de levensduur, … Afhankelijk van de vraagstelling is een andere aanpak noodzakelijk.

Daarom helpt Sirris u bij de selectie van de juiste testmethoden, correcte condities en specificaties voor uw vraag. Minstens even belangrijk als de test is de correcte beoordeling en interpretatie van de resultaten. Met haar jarenlange ervaring is Sirris hiervoor de perfecte partner.

In ons labo kunnen we de gangbare genormeerde testen uitvoeren, maar daar blijft het niet bij: we hanteren eveneens een klant-specifieke aanpak met aanpassingen van testmethoden of gecombineerde testen.

Wilt u ons testlabo voor coatings beter leren kennen? Kom zeker naar de opendeurdag op 30 november! Ook onze andere testlabo's zullen vertegenwoordigd zijn. U kunt op deze dag ook bij ons terecht met uw vragen over metalen, kunststoffen, composieten, gecoate onderdelen van uw product.