Meer vormvrijheid met beton dankzij gigantische 3D-printer

Tot nu toe legden de platte en hoekige vormen van beton de creativiteit van architecten aan banden. Door grote mallen via 3D-printen te produceren wordt het mogelijk grote betonstructuren te realiseren met meer vormvrijheid.

3D-printing- en engineeringspecialist 3Dealise en bouwbedrijf Bruil hebben hun krachten gebundeld om technologie te ontwikkelen die ontwerpvrijheid en andere voordelen van 3D-printen mogelijk maakt voor grote betonconstructies. Zo was op de recente GEVEL 2015-beurs en op Rapidpro 2015 nog een getordeerd H-profiel van 1,6 m hoog te zien als voorbeeld van wat tegenwoordig zoal kan.

Toepasbare technologie

Om dergelijke grote constructies te verwezenlijken gebruikt 3Dealise een enorme 3D-printer, die op 24 uur tijd producten tot het formaat van een telefooncel (bouwvolume 1800 x 1000 x 700 mm) kan printen, om mallen voor beton te maken. Deze mallen kunnen als Lego-blokken gestapeld worden, om zo nog grotere vormen te realiseren. De mallen krijgen een speciale behandeling, zodat ze achteraf makkelijker van het beton kunnen losgemaakt worden. Bruil stort vervolgens het (vezelversterkte) beton in de mal. Wanneer het beton hard is, kan de mal worden verwijderd met water onder hoge druk. 

Deze nieuwe technologie is belangrijk om twee redenen. Ze opent een wereld van nieuwe mogelijkheden voor architecten: onregelmatig gekromde vlakken, lichtgewicht halfopen mesh of honingraatstructuren, ... Maar vooral, deze technologie is vandaag al klaar voor gebruik in reële toepassingen met vezelversterkte betonstructuren. 

Meer weten over de laatste mogelijkheden van en met 3D-printers? Lees er alles over op Techniline