Meer mogelijkheden met multimateriaalverbindingen

Een ontwerp met meerdere materialen kan oplossingen bieden die met een enkel materiaal onhaalbaar zijn. Hoe deze materialen te combineren? Op 24 oktober organiseren Sirris, BIL, Agoria en Flanders Make een studiedag over het verbinden van ongelijksoortige materialen.

In de industrie is er een voortdurend streven naar de verbetering van structurele onderdelen: in de transportsector streeft men naar een gewichtsreductie, de machinebouw wil performantere machineonderdelen en bij de consumenten- en bouwproducten geeft een hogere integratie van functionaliteiten een competitief voordeel. De combinatie van klassieke materialen (constructiestaal, aluminium) met andere klassiekers of zelfs met nieuwe(re) materialen (roestvrij staal) biedt ontwerpers oplossingen, waar een ontwerp uit één materiaal faalt. Een multimateriaalontwerp benut voor elke deelstructuur een materiaal met optimale materiaaleigenschappen.  

Nieuwe technologieën

Er bestaan vandaag processen die heel wat potentieel bieden voor het verbinden van ongelijksoortige materialen.

Deze studiedag geeft inzicht in nieuwe verbindingstechnologieën voor het verbinden van ongelijksoortige materialen en stelt bedrijven in staat om de geschikte verbindingstechnologie voor hun product te identificeren.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Alle info over de studienamiddag op 24 oktober vindt u in onze agenda.

Deze studiedag kadert in het project 'Multi Material Joining'. Sirris, Agoria, BIL en Flanders Make sloegen de handen in elkaar om praktische kennis van verbindingstechnieken beter bekend te maken bij de industrie. Het project wordt gesteund door VLAIO, het Agentschap voor Innoveren en Ondernemen.

Tags: