Medische toepassingen met AM

Bioprinting kent een forse groei; onderzoekers zijn erin geslaagd geprinte eierstokken bij muizen in te planten, anderen printen leverweefsels. Andere toepassingen hebben betrekking op geprinte zelfrekbare en biologisch afbreekbare stents voor kinderen. Ook de tandtechnische sector doet een beroep op heel wat AM-technologieën.

De bioprintingmarkt kent een forse groei

Na 15 jaar R&D zowel in universiteiten als in de nijverheid, zou bioprinting een belangrijke groei moeten kennen, met een markt die volgens IDTechEx tegen 2017 $ 1,8 miljard zou moeten bedragen. 

De laagsgewijze bouw van structuren met levendige cellen betreft twee types van toepassingen:

  • een doeltreffend gebruik van de onderzoeksmiddelen om tot relevante resultaten te komen in de test van cosmeticaproducten, screening van geneesmiddelen, enz.
  • toepassingen in regeneratieve geneesmiddelen, die momenteel beperkt zijn tot tests op dieren, maar als uiterst veelbelovend worden beschouwd in de vervanging van menselijke organen. Ze zullen ten vroegste pas over tien jaar concreet kunnen worden ingezet. 

De belangrijkste technieken zijn inktjet, extrusie, LIGT (laser-induced forward transfer) en printkoppen met microkleppen.

Lees meer op Techniline.