Joey Bosmans
Jeroen Tacq

Corrosie blijft één van de belangrijkste degradatieprocessen van installaties en infrastructuur, en is hiermee de oorzaak van storingen, stilstand, onveiligheid en milieuschade. Innovatie op het gebied van preventie, detectie en reparatie van corrosie is daarom hard nodig. Maak kennis met de state of the art in testen om corrosie op te sporen!

Pieter Samyn
Patrick Cosemans

De zoektocht naar milieuvriendelijkere coatings voor verpakkingspapier, als duurzaam alternatief voor kunststoffen, komt vandaag in een stroomversnelling. Papier scoort hoog als een mogelijk substraat, maar vertoont een paar minpunten. Gelet op de verenigbaarheid met het papierproductieproces en de uiteindelijke recyclebaarheid gaat de voorkeur uit naar coatings op waterbasis bij gebruik van hernieuwbare materialen. Voor zowel de bescherming van verpakkingspapier met een coating, als voor de recycling van gecoat papier dient rekening gehouden met nieuwe concepten.

Patrick Cosemans

Biofilms - lagen van micro-organismen in een slijmlaag die vastgehecht is aan een oppervlak - worden in heel wat sectoren als hinderlijk ervaren en daarom ook bestreden. Ze bieden echter ook bescherming en kunnen dus nuttig zijn, bijvoorbeeld als levende huid voor architectuur, dat is waar een innovatieproject vanuit gaat.

Patrick Cosemans

Met het project BioCoat ondersteunt Sirris bedrijven bij hun overgang naar een biogebaseerde economie aan de hand van praktische richtlijnen voor de toepassing van biogebaseerde alternatieven voor traditionele coatings. Met name de prestaties van biogebaseerde acrylaatcoatings als beschermende coatings voor houtsubstraten zijn onlangs uitgebreid geëvalueerd.

Pieter Samyn
Joey Bosmans

De aanvoer en het gebruik van biomaterialen en biopolymeren is in de circulaire economie een geïntegreerd concept geworden. Door de schaarste van grondstoffen en de noodzaak om fossiele polymeren te vervangen door hernieuwbare alternatieven, heeft men nieuwe concepten voor ontwerp en selectie van geschikte materialen ontwikkeld.

Bart Teerlinck

Bent u benieuwd hoe beeldanalyse kan gebruikt worden voor de kwaliteitscontrole van coatings en de detectie van corrosie van metalen?  De gratis workshop ‘Corrosion inspection and coating characterization using hyperspectral and infrared imaging’ op 1 juni zet u alvast op weg!

Linde De Vriese
Didier Garray

Met de vrijheid van 3D-printing konden heel wat technische vraagstukken worden opgelost dankzij het rechtstreeks fabriceren van hoogtechnologische werkstukken. Toch blijven nog enkele technische problemen onopgelost. Sirris wil hierin verandering brengen met zijn ontwikkelingen in additive manufacturing van thermoplasten.

Guy Claus

In de technologische industrie maken veel processen gebruik van industriële messen om diverse materialen op maat te brengen. Het gaat meestal om snij-, knip- en ponsbewerkingen uitgevoerd met stalen gereedschappen die thermisch behandeld werden, om de sterkte en slijtageweerstand te verhogen en eventueel voorzien van een coating.

Michèle Gasparini
Guido Heunen

De soortelijke warmte kan op drie manieren worden gemeten aan de hand van een DSC (differentiële scanning calorimetrie): de directe methode, de zogenaamde saffiermethode en de IsoStep DSC-methode. De eerste twee maken gebruik van een lineair temperatuurprogramma, de derde van een periodiek temperatuurprogramma.

Didier Garray
Linde De Vriese

De wereld van de composieten is volop in ontwikkeling wat het einde van de levenscyclus betreft. Hoewel deze materialen onmiskenbare voordelen bieden door hun prestaties en lichtheid tijdens de levensduur van het product, worden zij immers voor het merendeel vervaardigd uit thermohardende harsen (epoxy, polyester ...) die gekoppeld zijn aan een onomkeerbaar polymerisatieproces en dus in wezen niet kunnen worden gerecycleerd.