Masterclass speelt in op opmars Europese norm EN 13445

Steeds meer bedrijven in de drukvatenindustrie ontdekken de voordelen van het gebruik van één enkele standaard: de EN 13445. Niet vreemd dus dat Sirris een volledige dag aan dit onderwerp wijdde en Phil Bygate, dè expert ter zake, aan het woord liet.

Op 12 mei verzorgde Phil Bygate een masterclass over state-of-the-art fabricage en testing voor drukapparatuur, conform de  Europese norm EN 13445. Dit was een vervolg op de masterclass rond ontwerp volgens deze norm, die in 2013 werd georganiseerd. Met 35 deelnemers lag de opkomst voor dergelijke specifieke materie hoog.

Vanwaar deze interesse? De Europese norm EN 13445 is immers al sinds 2002 in voege, maar tot voor kort hield het gros van de Europese industrie zich in de eerste plaats aan de normen die in eigen land gelden. Sinds echter enkele toonaangevende internationale bedrijven in Duitsland en Frankrijk overgeschakeld zijn op de Europese norm en dit ook van hun toeleveranciers eisen, is de bal aan het rollen en kent het gebruik van de norm een sterke opmars.

Met ruim 38 jaar ervaring in drukvatenindustrie had Phil Bygate meer dan genoeg materiaal om de aanwezigen een volle dag bij de les te houden. De deelnemers kregen een uitgebreid overzicht van de ontwikkeling van de norm en de principes rond fabricage, lassen, warmtebehandeling en testing. Dit overzicht verschafte hen de nodige praktische inzichten in de materie.

Een specifieke masterclass als deze blijft altijd een evenwichtsoefening tussen algemene vakinformatie en technische diepgang, zonder te verzanden in te detaillistische niche-praktijken. Om elk bedrijf actief in de productie van drukapparatuur tegemoet te komen, wil Sirris alvast de ingeslagen weg verder volgen en indien nodig, toekomstige masterclasses nog verder toespitsen binnen een bepaalde niche.

Wilt u meer weten over een deelaspect of toepassing van deze norm? Laat het ons weten, neem contact op met Bart Teerlinck!