Machinenauwkeurigheid in de praktijk bekeken

Op 15 oktober demonstreerde Etalon wat precisie in productie zoal kan inhouden. Het toonde de mogelijkheden van meetapparatuur voor bewerkingsmachines en 3D-coördinatenmeetmachines.

Tijdens een geslaagde workshop, die plaatsvond in het Sirris Precision Manufacturing Lab in Diepenbeek, presenteerde Etalon de lasertracer-MT. De laser-MT werkt op basis van het principe van multilateratie, zoals ook bij GPS-systemen het geval is. Het gaat hier om heel precieze meetapparatuur  (de onzekerheid op de lengtemeting U95%  bedraagt  0,2 µm + 0,3 µm/m), om snel - tussen 1 en 6 uur, afhankelijk van de grootte van de machine - de geometrische nauwkeurigheid van een bewerkingsmachine te bepalen, en dit voor zowel kleine, medium als grote machines. Ook de kalibratie van 3D-coördinatenmeetmachines behoort tot het toepassingsgebied. Zowel lineaire als rotatieassen worden gecontroleerd. Typische fouten zijn de positioneernauwkeurigheid, de rechtheid, de haaksheid, effecten zoals stampen, rollen en gieren, de hoekpositioneernauwkeurigheid, enz.

De nauwkeurigheidsmeting kan enerzijds worden ingezet voor het volumetrisch compenseren van de geometrische machinefouten (TRAC-CAL), anderzijds om alleen de geometrische machinenauwkeurigheid snel te verifiëren (TRAC-CHECK). Om de machine volumetrisch te kunnen compenseren moet de machinesturing wel met deze optie uitgerust zijn.

De goedkoopste variant, de lasertracer-MT, is bruikbaar voor kleine en medium machines. De duurdere variant zonder telescoopgeleiding, de lasertracer-NG, kan ook ingezet worden op grotere machines.

Bij de aanwezigen bleek er alvast interesse voor deze apparatuur. Enkele reacties:

 “Het kalibreren van onze 3D-meetmachines duurt vandaag ongeveer vier dagen. Met de lasertracer kan dit op maximaal één dag worden uitgevoerd."

"De voorgestelde meetapparatuur kan worden ingezet voor het snel evalueren van de status van de machinenauwkeurigheid. Voor een groot machinepark kan dit een tijdsbesparende en uniforme methode zijn. We gaan de inzetbaarheid zeker verder evalueren.”

Deze workshop vond plaats in kader van het IWT-onderzoeksproject 'Precision Manufacturing for new and better products'.

Tags: