Jakob Kesteloot

Het Internet of Things (IoT) kan kmo's helpen om hun efficiëntie te verhogen en een wendbare productie te bereiken. Onlangs kreeg ik als IoT-expert de kans om mijn visie hierop te delen met het DIH² Network, een netwerk dat fabrieken wil versnellen door middel van robotica.

Peter ten Haaf

Het gebruik van (real-time) data productieprocessen aan- en bijsturen - in verspaning spreekt men van 'adaptief bewerken' - is de toekomst van productie. Dit wordt mogelijk door de toegenomen beschikbaarheid aan sensoren. Alles staat of valt echter met het beschikken over en begrijpen van een gestandaardiseerd en gestructureerd model, waarin de digitale informatie wordt verwerkt tot een fysieke actie. Dergelijke modellen vormen de sleutel tot een succesvolle digitalisering. In een reeks blogposts brengen we enkele basismodellen onder de aandacht. In dit tweede deel behandelen we een model voor de berekening van de specifieke snijkracht.

Herman Derache
Jeroen Deleu

Als 2020 bij veel ondernemingen gekenmerkt werd door vertwijfeling en het ontwrichten van hun gekende business, en dit door het hard toeslaan van een pandemie, dan is 2021 zeker te kenmerken door een ongeziene veerkracht bij diezelfde ondernemingen.

Herman Derache
Jeroen Deleu

Technologiebedrijven in ons land beleven woelige tijden vol grote veranderingen. Heel wat uitdagingen waarmee ze kampen, kunnen maar adequaat worden aangepakt door de combinatie van expertises in verschillende domeinen: economisch, sociaal, technologisch. Om de bedrijven ook in die context maximaal te ondersteunen, stellen we de industriële community Sirris-Agoria voor: een geïntensifieerde samenwerking waarin beide organisaties, met behoud van hun eigen identiteit, hun respectievelijke acties en diensten beter dan ooit op elkaar afstemmen tot een geïntegreerd aanbod zonder lacunes.

Benjamin Denayer

Op 9 juni kunt u op bezoek bij twee industriële toppers uit de Kempen. U krijgt tijdens dit gecombineerd bedrijfsbezoek de uitzonderlijke kans om diep in de interne keuken te kijken van twee maakbedrijven die een sterke focus op duurzaamheid en een mensgerichte aanpak weten te vertalen in economisch succes. Een formule die u vast en zeker zal aanspreken!

Thomas Vandenhaute

Jaarlijks besteden overheden in Europa op lokaal, regionaal, nationaal en Europees niveau ca. 14 procent van het BBP aan overheidsopdrachten. Dit komt neer op meer dan 1,9 biljoen euro. Overheden integreren steeds meer circulaire principes in hun aanbestedingen. Dat is een hefboom die we vanuit de maakindustrie beter kunnen benutten. Hier zijn heel wat kansen, maar er schuilen ook nog wat onzekerheden.

Pascal Pollet

De productiestrategie QRM zorgt ervoor dat bedrijven in een high-mix, low-volume omgeving hun doorlooptijden kunnen verkorten en indirecte kosten besparen. Om de strategie beter bekend te maken in ons land, organiseert Sirris meermaals per jaar de QRM Silver-opleiding. Wie de opleiding succesvol beëindigt, ontvangt een certificaat tijdens een officiële ceremonie die plaatsvindt bij een van die deelnemers. Op 9 mei waren we te gast bij Reynaers Aluminium, producent van onder meer aluminium profielen voor ramen en deuren, en sinds 2018 Factory of the Future.

Thomas Vandenhaute

De circulaire economie leeft vandaag bij talrijke innovatieve grote bedrijven en kmo’s in de Vlaamse maakindustrie. Maar hoe kunnen we de omslag naar een circulaire economie in een stroomversnelling brengen? Op maandag 25 april vond in aanwezigheid van Minister Crevits de Circular State of the Union plaats. Hiermee schakelt Vlaanderen een versnelling hoger met de transitie naar een meer circulaire economie. Ook Sirris en Agoria stappen hierin mee.

Peter ten Haaf

Het gebruik van (real-time) data productieprocessen aan- en bijsturen - in verspaning spreekt men van 'adaptief bewerken' - is de toekomst van productie. Dit wordt mogelijk door de toegenomen beschikbaarheid aan sensoren. Alles staat of valt echter met het beschikken over en begrijpen van een gestandaardiseerd en gestructureerd model waarin de digitale informatie wordt verwerkt tot een fysieke actie. Dergelijke modellen vormen de sleutel tot een succesvolle digitalisering. In een nieuwe reeks blogposts brengen we enkele basismodellen onder de aandacht. In dit eerste deel behandelen we de standtijdsrechte, een model om de juiste snijsnelheid te kiezen.

Tatiana Galibus
Patrick Coomans

Een gedegen cybersecurity is noodzakelijk voor maakbedrijven om de continuïteit te kunnen garanderen, en vertrouwen te kunnen wekken bij klanten en partners. Om u de kans te geven nader kennis te maken met de mogelijkheden van cybersecurity in uw productie, zal Sirris binnenkort op twee grote events aanwezig zijn: Advanced Engineering (Antwerp Expo, 11 en 12 mei) en Indumation (Xpo Kortrijk, 18-20 mei).