Maakbedrijven tonen interesse in snelle productie van prototypes en kleine series

Op 22 april vond een geslaagde eerste roadshow rond ‘precision manufacturing’ plaats in een reeks van vijf. Bij Asco in Zaventem kregen 23 deelnemers uitleg over recente ontwikkelingen binnen precisieproductie en geavanceerde productietechnologieën. Het centrale thema van deze dag was de snelle productie van prototypes en kleine series, een onderwerp waar steeds meer bedrijven mee te maken hebben.

Door de steeds grotere concurrentie uit lagelonenlanden, kortere ‘time to market’ en massacustomisatie, is het nodig dat onze bedrijven zich differentiëren door korte levertermijnen. Hier speelde het programma van deze eerste roadshow op in. 

De presentatie van Sirris focuste voornamelijk op doorlooptijdverkorting, enerzijds door in te zetten op het optimalisatiepotentieel binnen de werkvoorbereidingsketen en anderzijds door samenwerking met de juiste partnerbedrijven (pooling).

Tijdens de presentatie van VCST, actief in de automobielsector, kregen de deelnemers te horen van welk cruciaal belang prototypes zijn en welke hun rol is bij het fabriceren van nieuwe, geluidsarme versnellingsbakken.

Tenslotte liet ASCO, actief in de luchtvaartsector, zien hoe het omgaat met relatief kleine maar hoogwaardige productseries en welke middelen worden ingeschakeld om te garanderen dat hier ook de kwaliteit stuk voor stuk gegarandeerd blijft.

Dit werd aangevuld met een interessante rondleiding door de faciliteiten van ASCO waar de deelnemers verder kennis konden maken met de vele indrukwekkende FMS (Flexible Manufacturing Systems)-lijnen, waarop titanium stukken zo goed als volautomatisch bewerkt werden. 

Benieuwd wanneer de volgende de roadshow rond precisieproductie plaatsvindt? Alle info vindt u hier! 

 

Tags: