Liquidmetal: sterker dan titaan

Liquimetal Technologies heeft gespecialiseerde legeringen en een bijhorend productieproces ontwikkeld om hoge sterkte, precisiecomponenten via spuitgieten in één stap te vervaardigen.

Liquidmetal LM105 (http://liquidmetal.com/) is een metaal bestaande uit zirconium, titanium, kopen, nikkel en aluminium. Wanneer conventionele metaallegeringen afkoelen hebben ze van nature uit de neiging om een kristallijne structuur, bestaande uit microkorrels, te vormen. De bijzondere samenstelling van LM105 vertraagt dit proces. Bij een versnelde afkoeling zal de legering stollen in de amorfe (lees: glasachtige structuur) fase die de normale korrelvorming voorafgaat. Het resultaat is een oppervlak met hoge dichtheid en een component met superieure mechanische en chemische eigenschappen.

Producten vervaardigd uit Liquidmetal zijn zowel hard als elastisch. Ter illustratie: de elasticiteit van staal bedraagt 0.2 % en deze van titaan 1 %. Liquidmetal vertoont 2 % elasticiteit. De gewichtsverhouding is laag, de corrosieweerstand hoog en de sterkte overtreft de sterkste titaanlegering.

Meer lezen over de afwerking van near-net-shape componenten? Registreer u en ontvang onze derde white paper rond precisieproductie!

Sign up to receive the white papers

(Bron foto: Liquidmetal Technologies)

Tags: