Lidbedrijf CE+T Power kanshebber in 'Little Box Challenge'

De Luikse kmo CE+T Power is een van de finalisten voor de 'Little Box Challenge', een wedstrijd die door Google en het IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) wordt georganiseerd. 

Voor deze wedstrijd werd een wereldwijde oproep gedaan om een klassieke omvormer (die nu de afmetingen heeft van een koelbox) te bouwen ter grootte van een laptop, met een vermogensdichtheid van ten minste 3kW/liter. De kleinste oplossing wordt uitgeroepen tot winnaar. 

De oplossing van CE+T Power, die de naam Effy kreeg, voldoet ruimschoots aan deze criteria: ze behoort vandaag tot de 18 omvormers die uit een honderdtal inzendingen werden geselecteerd. 

Vijf Post-it-blokjes

In een zonne-energiesysteem is een omvormer nodig om de gelijkstroom van de zonnepanelen om te zetten in 230 V-wisselstroom, die rechtstreeks compatibel is met het elektriciteitsnetwerk en de meeste huishoudtoestellen. In feite gaat de oplossing die CE+ T Power in zijn technisch verslag voorstelt veel verder dan het criterium van 3kW/liter dat Google had opgelegd. De 3kW-omvormer van CE+T Power is zelfs kleiner dan een stapeltje van vijf Post-it-blokjes.

Om zijn leiderspositie te behouden, stelt CE+T Power, samen met zijn industriële partners, de universiteiten, verschillende onderzoekscentra en met de steun van het Waals gewest een heel krachtige oplossing voor, zowel qua omvang als wat efficiëntie betreft. Ook Sirris hielp een handje en leverde bijdragen tot thermische simulatie en de miniaturisering van de koeling. 

Het technisch dossier van de Effy werd in juli naar Google gestuurd. Als het wordt geselecteerd, zal CE+T Power het op 21 oktober voorstellen aan de ingenieurs van Google in het National Renewable Energy Laboratory in Colorado. In januari 2016 wordt de winnaar bekend gemaakt, die met maar liefst 1 miljoen USD naar huis gaat.