Lichte en goedkope ultrasone actuatoren

Onderzoekers zijn ultrasone nanoocomposietsensoren aan het ontwikkelen die op een oppervlak kunnen worden verstoven om een netwerk te vormen dat de structurele gezondheid real time kan opvolgen. 

De klassieke ultrasone sensoren, zoals die in lood-zirkonaat-titanaat (PZT), worden ingezet voor in situ toezicht van structuren; de toepassingen ervan worden meestal beperkt door kosten- en gewichtsfactoren. Ze zijn niet alleen omvangrijk en zwaar, maar bovendien ook strak en weinig aanpasbaar aan gebogen oppervlakken.

Onderzoekers aan de Polytechnische Universiteit van Hongkong zijn een nieuwe verstuivingstechniek aan het ontwikkelen om lichte en goedkope ultrasone sensoren sneller in een netwerk te installeren teneinde fouten en barsten op de vlakke of gebogen structurele oppervlakken op te sporen.

De technologie gaat gepaard met een netwerk van verstoven sensoren en een ultrasone actuator. Die zendt geleide ultrasoongolven (GUW) uit; de sensoren ontvangen en meten die golven: als de structuur een barst vertoont, wordt de voortplanting tegengehouden en registreren de sensoren de verspreidingsverschijnselen. Naargelang van de storing, kan de schade kwantitatief en precies worden beschreven dankzij een volwaardig systeem dat door het onderzoeksteam werd ontwikkeld.

Lees meer op Techniline.