Ledverlichting als strategie voor een gezonde leefomgeving

Technologie kan gebruikt worden om verlichting energie-efficiënter te maken en een grotere levensduur te geven. Dit zijn belangrijke elementen om de milieu-impact te reduceren, maar er is meer mogelijk. Zo kan verlichting ook bijdragen tot een meer duurzame leefomgeving. Voor fabrikanten van verlichting zijn dit interessante strategische pistes. Het gebruik van leds in combinatie met andere technologie creëert immers heel wat mogelijkheden. 

Duurzaamheid op zich verkoopt niet. Een product dat minder verbruikt en een langere levensduur kent, zal zich meestal ook niet vanzelf verkopen. Er is dus meer nodig.  In enkele blogs gaan we op zoek naar mogelijke strategieën die kunnen bijdragen tot het koppelen van duurzaamheidsstrategieën aan een gezonde business.  We  doen dit telkens aan de hand van een voorbeeld.   

Verlichting en welbevinden

De invloed van verlichting op welbevinden is een mogelijke strategie. Licht heeft immers zowel een visuele (zonlicht), emotionele (vorm en kleur van het licht) als biologische (IR- en uv-licht, en dynamisch zichtbaar licht) impact op de mens. Ook binnenshuis. Hierop kunnen verlichtingsfabrikanten inspelen met hun producten. De vraag rijst hierbij op welke manieren verlichting onze leefomgeving fysisch kan verbeteren. 

Via open innovatie kwamen de bedrijven Fairwind, Artelight en Luceinvento op het idee ook de kwaliteit van de lucht in het binnenklimaat aan te pakken. De kwaliteit van de lucht in binnenruimten is immers zeer belangrijk, zeker op plaatsen bestemd voor gezondheidszorg. Voor deze sectoren zouden gecombineerde oplossingen voor beide via de verlichting heel interessant kunnen zijn. De vereisten hierbij zijn vooral een lage nood aan onderhoud, de kwaliteit van het licht en het verwijderen van ziektekiemen. 

Ze ontwikkelen een methode waarbij licht- en luchtkwaliteit samen aangepakt worden in een 'hygiëniserende' lamp. Het bedrijf Fairwind produceert al verlichtingsoplossingen op maat van functie en omgeving, die zich bovendien kunnen aanpassen aan omstandigheden en moment van de dag. De leds die het daarvoor inzet bootsen het natuurlijke licht zo goed mogelijk na. 

Controle over licht en lucht

Een nieuwe functionaliteit van de verlichting die aan de vereisten van de gezondheidssector voldoet, zou nu de zuivering van de omgevingslucht zijn via fotokatalyse met TiO2 en uv-leds, in combinatie met leds die in het zichtbare spectrum uitgezonden zijn. Uv-stralen dragen meer energie met zich mee dan zichtbaar licht. De katalysator absorbeert slechts een deel van de golflengtes. Wanneer de TiO2-katalysator gestimuleerd wordt, creëert deze hydroxylradicalen en zeer reactieve zuurstofionen. Deze reactie breekt vervuilende moleculen af tot onschadelijk CO2 en water. Zo wordt de lucht gezuiverd.Dergelijke verlichting zou staan voor een eenvoudige toepassing en weinig onderhoud, die tegelijk toch het welbevinden kan ondersteunen door meer omgevingselementen te sturen (licht en lucht). De vooruitgang in technologie garandeert bovendien een lange gebruiksduur, hoge efficiëntie, goedkopere ledapparatuur die bovendien kleiner is door de compacte afmetingen van het armatuur. 

Momenteel bevindt de 'H-Lamp' zich in de testfase en wordt begin 2016 op de markt verwacht. Mogelijke toepassingen voor dit soort verlichting zijn in de eerste plaats ziekenhuizen, dokters- en tandartspraktijken en wachtzalen, maar ook kinderdagverblijven bijvoorbeeld behoren tot de mogelijkheden. 

Een volgende blog zal illustreren dat ook met ‘interconnected products’ een duurzaamheidsstrategie kan opgebouwd worden. 

Op 2 december vindt de eerste editie van het LED Event plaats in het Elewijt Center (Elewijt - Zemst), waarop Thomas Vandenhaute van Sirris de presentatie ‘De rol van technologie in de duurzaamheidsstrategie in de verlichtingssector’ zal geven. Meer voorbeelden en een raamwerk voor aanpak worden er voorgesteld.   

Wil u erbij zijn? Hier vindt u het programma en alle praktische informatie!  

Bronnen