LayerWise wint 3D Printing Production Quest met complexe component voor medische industrie

De Amerikaanse multinational GE heeft LayerWise bekroond tot winnaar van zijn wereldwijde Open Innovation Challenge, de 3D Printing Production Quest. Met zijn deelname aan de Quest toonde het Sirris-lid dat het 3D-printen van metaal ook in de medische industrie de efficiëntie kan verhogen.

Het Belgische LayerWise werd samen met twee andere winnaars geselecteerd op basis van analyses van hun dimensionele capaciteiten, van materiaal gerelateerde en andere kwalitatieve aspecten van hun inzending. Van de deelnemers werd verwacht nieuwe 3D-printingtoepassingen te exploreren in de medische sector. Omdat verwacht wordt dat de totale omzet van de wereldwijde medische beeldvormingsmarkt in de komende jaren verder zal stijgen, voorziet GE dat additive manufacturing zal leiden tot nieuwe componenten die eenvoudiger en goedkoper geproduceerd kunnen worden, en tegelijkertijd de beeldkwaliteit en diagnostische capaciteiten verhogen. Het 3D-printen van vuurbestendige metalen is een bijzondere uitdaging, omdat deze metalen doorgaans ook een heel hoge smelttemperatuur hebben tot zelfs 3.400 °C. Vuurbestendige metalen hebben een hoge densiteit, waardoor ze heel efficiënt röntgenstralen kunnen blokkeren, zonder de nadelige gezondheids- en omgevingseffecten die met lood geassocieerd worden. 

De resolutie en nauwkeurigheid van het winnende onderdeel dat door LayerWise werd ingediend - een complex, ultranauwkeurig onderdeel in wolfraam - bewijzen dat het bedrijf de capaciteiten heeft om complexe componenten met hoge nauwkeurigheid te produceren voor medische beeldvormingstoepassingen. Hoogwaardige metaal-3D-printingdiensten geoptimaliseerd door LayerWise resulteren in betere productprestaties, hogere kwaliteit en grotere besparingen voor producenten uit de gezondheidssector.