Laskwalificatie volgens ISO 9606-1 wordt mogelijk op Europees niveau

De Europese norm EN ISO 9606-1 is eindelijk een feit. Deze zal de bestaande Europese 'EN 287-1: Het kwalificeren van lassers – smeltlassen – Deel 1: Staal' vervangen. Zo kan in de toekomst op Europees en internationaal niveau dezelfde norm gebruikt worden. 

Het tot stand komen van de vervanger voor de huidige Europese norm 'EN 287-1: Het kwalificeren van lassers – smeltlassen – Deel 1: Staal' door een internationaal aanvaarde ISO 9606-1 heeft al heel wat voeten in de aarde gehad. Nadat  de norm ISO 9606-1 in juli 2012 eindelijk goedgekeurd was, heeft CEN de UAP- procedure (Unique Acceptance Procedure) opgestart om de norm op Europees niveau over te nemen.  Het resultaat van deze UAP-procedure voor de Europese overname van ISO 9606-1 is nu bekend. Na de stemronde bij de 31 landen met stemplicht werden 92 procent positieve stemmen geteld, waarmee de EN ISO 9606-1 een feit is. 

Over de implementatieperiode bestaat nog enige onzekerheid, maar deze zal vermoedelijk 6 maand bedragen. Indien dit het geval is, zal de Normenantenne Lastechniek in samenspraak met het NBN beslissen om de norm begin volgend jaar in België uit te brengen.

Meer info: www.nal-ans.be