Op 14 december vindt de VWT-studieavond rond harden en cladden met de laser plaats in Tilburg. Sirris is partner van de organisatie en levert deze editie een bijdrage rond geïntegreerd laserharden.

De komst van de femtoseconde-laser bij Sirris opent de deur naar functionaliteiten toevoegen aan materialen die voorheen moeilijk tot niet te bewerken waren met een laser. Testen bevestigen dit alvast.

De afdeling Precision Manufacturing van Sirris heeft recent haar laatste nieuwe aanwinst voorgesteld aan de industrie: voortaan staat de femtoseconde-lasermachine voor het functionaliseren van oppervlakken ter beschikking voor de bedrijven in onze machinehal in Diepenbeek.

lasertextureren

Sirris heeft met haar femtosecondelaser stalen oppervlakken waterafstotend gemaakt door er een textuur op aan te brengen. De techniek opent verschillende mogelijkheden naar functionalisering van metaaloppervlakken.

Zelfsmerende machinecomponenten, ijsvrije turbinebladen, zelfreinigende spatborden, ... u kunt uw competitiviteit verhogen door extra waarde mee te geven aan uw producten via oppervlaktefunctionaliteiten. Dit kan door het oppervlak van een textuur te voorzien, via coating of lasertextureren. Om haar aanbod rond oppervlaktefunctionalisering verder uit te breiden heeft Sirris een hoogprecieze femtosecondelaser in huis gehaald, een unicum voor de Benelux. U kunt dus voortaan ook bij ons terecht voor lasertextureren! Kom alvast kennismaken op 13 juni!

laserharden

Bedrijven die kiezen voor cleantech en eco-compliance verdienen hierbij de nodige ondersteuning en dit op meerdere vlakken. Impact van een dergelijke keuze is immers niet te onderschatten en zelfs essentieel voor de toekomst.

De vraag naar extra functionaliteiten op onderdelen of producten stijgt. Voor kunststof oppervlakken kan dit onder meer door textureren, vaak een duurzame, goedkope en snelle oplossing. Sirris en KU Leuven hebben een superhydrofoob oppervlak kunnen creëren door in een matrijsinsert een caviteitenpatroon aan te brengen en deze daarna te gebruiken in spuitgietproeven. De technologie laat toe om zonder warmte-inbreng snel en efficiënt complexe structuren aan te brengen.

simulatie laserharden

Geïntegreerd laserharden kent vele voordelen voor de aanmaak van werktuigkundige componenten, maar de ontwikkeling van de correcte laserparameters voor nieuwe materialen en oppervlaktegesteldheid is vaak een experimenteel proces. Simulatie biedt een oplossing om dit proces sneller en gemakkelijker te maken.

De tweejaarlijkse beurs MTMS-Machineering, die van 22 tot 24 maart plaatsvindt in Brussels Expo, wil bezoekers een aanbod van leveranciers en partners presenteren die hun schouders willen zetten onder de transformatie(s) die productie, assemblage en toelevering ondergaan in aanloop naar 2020.

De ultrasnelle femtosecondelasers verwijderen materiaal, niet door het te verhitten, maar door het onmiddellijk in een plasma te laten overgaan. De technologie leent zich bovendien uitermate om functionaliteiten zeer precies aan te brengen via texturen.