Langere levensduur van gereedschappen bij cryogeen verspanen

Bij metaalbewerking ontstaan klassiek hoge temperaturen, waarvoor koelmiddelen worden ingezet. De hoge temperaturen zorgen echter voor een snellere gereedschapsslijtage. Bij cryogeen verspanen worden vloeistoffen met extreem lage temperaturen ingezet, wat voordelig is voor productiviteit en kwaliteit.

Klassieke metaalbewerkingstechnieken (draaien, frezen, boren) gebeuren met de hulp van koeling door olie, emulsie, perslucht of minimaalsmering. De functie van dit koelmiddel is, naast het wegnemen van de warmte, zorgen voor een goede smering en afvoeren van de spanen. De hoge temperaturen die optreden bij het verspanen van metalen zorgt voor snellere gereedschapsslijtage en/of schade aan het werkstuk. De temperaturen kunnen immers makkelijk honderden graden Celsius bedragen.

Grotere koelcapaciteit

Recent duikt het gebruik van vloeistoffen met extreem lage temperaturen op. Dit wordt cryogene verspaning genoemd - van het Griekse ‘kryos’ dat ‘koud, bevroren’ betekent.

In de praktijk gaat dit om twee soorten koelmiddel: CO2 en N2. Bij CO2 werkt men bij temperaturen van ca. -80 °C, bij stikstof gaat het om temperaturen van ca. -196 °C. De koelcapaciteit van deze vloeistoffen is veel groter dan deze van de klassieke middelen.

Vooral voor materialen waarbij veel warmte wordt gegenereerd tijdens het frezen, draaien of boren biedt deze technologie mogelijkheden die voordelig zijn voor productiviteit en kwaliteit. Verbetering van de levensduur van gereedschappen tot 40 procent en productiviteitsverbeteringen tot 200 procent bij het bewerken van titanium en gehard staal zijn geen uitzondering.

Het gebruik van deze koelmiddelen is reeds industrieel bewezen en vindt zijn toegang tot steeds meer machines en toepassingen.

Bij Sirris in Diepenbeek zijn testmogelijkheden met cryogeen verspanen beschikbaar. Voor meer informatie kan u steeds bij ons terecht!

Tags: