Krachtige piëzohydraulische actuatoren met breed toepassingsdomein

Nieuwe kleine, maar krachtige piëzohydraulische actuatoren combineren piëzomechanica met hydraulica. Door een geïntegreerde versie hiervan, ontwikkeld door Siemens, komen piëzohydraulische aandrijvingen nu binnen het bereik van meerdere bedrijven en voor verschillende toepassingen, zoals het aansturen van kleppen in verbrandingsmotoren en aandrijven van flaps in luchtvaartuigen.

De piëzohydraulische actuator van Siemens is slechts 9 cm lang, maar kan een kracht toepassen van meer dan 150 N. Dergelijke actuatoren worden bijvoorbeeld in ventielen en kleppen gebruikt en kunnen ook ingezet worden in andere toepassingen zoals robots.

Een elektrische spanning in een piëzo-elektrisch kristal genereert een kleine beweging en een intern hydraulisch systeem versterkt dit, om een beweging van de aandrijfstang van 2 cm te realiseren. Een voordeel van de nieuwe actuator is de gesloten metalen behuizing, die ervoor zorgt dat al de hydraulische vloeistof in het systeem blijft, zodat de actuator alleen van elektriciteit moet worden voorzien, en niet van vloeistof. De actuator is op die manier ook beschermd tegen invloeden van buitenaf, zoals stof, vocht en chemicaliën.

Lees meer op Techniline.